Múzeumi projektek kaptak támogatást – Elkészül a temesvári események emlékkiállítása is

Október 24-én délelőtt a szentesi Koszta József Múzeumba látogatott dr. Latorcai Csaba az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára, aki Farkas Sándor országgyűlési képviselő, agrárminiszter-helyettes és Szabó Zoltán Ferenc polgármester társaságában tett bejelentést arról, hogy mely múzeumi projektek részesültek az Emberi Erőforrások Minisztere támogatásában.

Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Kulturális Alap miniszteri keretéből 6.5 millió forinttal támogatta a múzeum három projektjét. Dr. Latorcai Csaba államtitkár egyedi kiállítás sorozatnak nevezte a szentesi kiállításokat. A támogatásban megnyilvánul az a különleges működési logika, filozófia, amelynek lényege, hogy a múzeumok közösségi térként működve, új témákat, eseményeket dolgoznak fel és mutatnak meg nem csak a helyi közönségnek, képesek ezek a kezdeményezések nagyon komoly idegenforgalmi vonzerőként is szolgálni – hallhattuk.

Farkas László Róbert igazgató elmondta, hogy a nyertes kiállítások közé tartozik a június 22-én nyílt „Szojúz-36: Első magyar az űrben” című, még látogatható kiállítás. Az új projektek között lesz a december 13-án nyíló „A magyar segítség – Temesvár ’89” című kiállítás, valamint a kiállítás anyagához kapcsolódóan, jövő tavaszra elkészülő dokumentumfilm támogatása.

Farkas Sándor államtitkár arról beszélt, hogy a múzeum birtokában lévő nagyszerű gyűjtemény az ősi kultúránk megőrzendő és gyarapítandó értékei. Örömmel említette, hogy a szentesiek büszkesége, Koszta József festőművész alkotása megtalálható a Parlament épületében is. Üdvözölte a múzeum azon törekvéseit, amelyek a mai kor igényeinek megfelelő élményközpontú programok megvalósítását jelentik, maradandó értéket hagyva ezzel Szentes kulturális életében.

Megköszönte a támogatást Szabó Zoltán Ferenc polgármester, biztosította továbbá a múzeumot arról, hogy a város, mint fenntartó, a múlt bemutatását célzó, jelen és jövőbeni értékközpontú programokhoz továbbra is támogatással szolgál.

Érdeklődésünkre dr. Latorcai Csaba államtitkár elmondta, hogy fontos kormányzati törekvés a múzeumi raktárak értékeinek megmutatása. A fővárosi és helyi múzeumokat a raktárakban porosodó páratlan műkincs és leletanyag feldolgozására, tematikus kiállítások rendezésére, utaztatására, csereprogramok részeként minél szélesebb körben történő bemutatására ösztönzik.
-Mindenkit bíztatunk az ilyen múzeumi együttműködések kialakítására. Szentes öröksége is olyan, amiért a múzeummal, örömmel kooperál bármelyik budapesti múzeum. Ezzel is segíthetjük az idegenforgalom bővülését, a helyben élők kulturális identitásának erősödését – mondta el lapunknak dr. Latorcai Csaba államtitkár.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.