Alacsonyabb árak, magasabb hozamok az első félévben a DélKerTÉSZ-nél

A Dél-alföldi Kertészek Szövetkezeténél a zöldségforgalmazás az első félévben mintegy 4.3 milliárd forint árbevételt hozott, ami 7% közeli növekedés az előző év azonos időszakához képest. A forgalmazott zöldségfélék zöménél a piacon túlkínálat jelentkezett, ami az országba beérkező import további nyomása miatt felvásárlási árcsökkenésekhez vezetett. A belföldi értékesítésben pluszként jelentkező terményeket azonban exportra tudták értékesíteni – tudtuk meg Ledó Ferenctől, a szövetkezet elnök-ügyvezetőjétől.

– A vezető növényünk, a TV paprika forgalmazott mennyisége 13% növekedést mutat, az árak azonban 5%-kal maradtak el a tavalyitól. A hegyes-erős paprika 6%-os termésnövekedés mellett mutat ugyanilyen arányú árcsökkenést, míg a kápia paprikából termeltünk most a legtöbbet, mintegy 56%-kal került több áru az áruházláncokba. Utóbbinál időarányosan 8%-os ár visszaesés történt. A fürtös-paradicsom árcsökkenése a legnagyobb, elérte a 10%-ot. A koktélparadicsom viszont a korábbinál jobb áron volt értékesíthető – sorolta.
– Csökkent az uborka, és egyes káposzta félék, kínai kel megtermelt mennyisége, az értékesítési árak viszont szinten maradtak. Kivétel a fejes káposzta, melynél az értékesített mennyiség 30%-kal nőtt. Az értékesítési ár is nőtt 25%-kal. Ipari növényünk, a zöldborsó, a tavalyi szinten termett és lett értékesítve.

Ledó Ferenc vázolta, hogy a költségeiket sikerül szinten tartani, kivéve a munkabéreket és járulékokat. Tovább nőtt a csomagolt termékek aránya, ami költségnövelő tényező ugyan, előnye viszont a piaci értékesítés során mérhető. Hozzá tette, szerencsére a termelők többsége az alacsonyabb értékesítési árakat tudta hozamnövekedéssel kompenzálni.
A szövetkezet legnagyobb idei beruházása elkészült május végére. A kibővített tagi válogatócsarnokban a tagoktól a zöldségfélék átvételét, a gondos és pontos válogatást két osztályozó berendezéssel is segítik. Naponta 40-60 termelő szállít, többen a csarnok adta lehetőségeket veszik igénybe, így a válogatócsarnok kihasználtsága a szezonban maximális.

Megtudtuk továbbá, hogy megoldandó a jövőben a hűtőkapacitás bővítése. A TÉSZ működési programból szeretnék a fejlesztést 2018-19-ben megvalósítani.
Az elnök úr elmondta, hogy idén több szakmai kiállításon is részt vesznek. Augusztus 20. előtt a Farmer Expón Debrecenben mutatkoznak be, majd szeptember 20-24. között az OMÉK következik. Idén a DélKerTÉSZ által kezdeményezett Magyar Paprika Napja elnevezésű rendezvénynek Mórahalom ad otthont, ahol a fűszerpaprika termesztés témakörében lesznek előadások és bemutatók. Ez a rendezvény 2018-ban érkezik vissza Szentesre. A DélKerTÉSZ október 13-án a hagyományos évzáró-évnyitó szakmai napját is megrendezi a hajtatott zöldségtermesztésről, előkészítendő a palántaszerződések következő évi megkötését.

Kép és szöveg:
Dömsödi Teréz

(A képek, rákattintással nagyítandók.)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.