Assefa doktor Bugyi Emlékérmes

Március 9-én délután a Megyeháza Kulturális és Konferencia Központban került sor a már hagyományos tudományos ülésre, amelynek keretében ezúttal is átadták a Dr. Bugyi István professzor emlékére alapított díjat.

A megjelenteket dr. Kalmár Mihály főigazgató köszöntötte, aki előadásában napjaink egészségügyéről, a napi kihívásokról beszélt. Elemezte azokat a változásokat, átalakulásokat, amelyek mind a betegek elvárásait, mind az orvos társadalom helyzetét jellemzik. Egy öreg, kopott orvosi táskával szemléltette a tradicionális orvoslást, amelyhez igyekszik kitartóan hű maradni a Dr. Bugyi István Kórház.

A Dr. Bugyi István Emlékérem idei kitüntetettje dr. Assefa Abebe ortopéd orvos, sebész, érsebész, jelentette be a főigazgató. Az afrikai (Etiópia) származású orvos diplomáját Szegeden szerezte meg 1976-ban. Csongrádi felesége révén került a mai nevén Dr. Bugyi István Kórház Sebészeti Osztályára. Feleségével három gyermeket neveltek fel, köztük a közismert és közkedvelt zenészt, Abebe Dánielt.

1980-ban sebészetből, 1984-ben baleseti sebészetből, 1992-ben érsebészetből szakvizsgázott. Tudományos munkássága eredményei, szakmai publikációi is közben szépen gyarapodtak, 41 közlemény, 210 előadás összeállításában működött közre. 1991-ben a kórház Kiváló orvosa kitüntető címet kapta, 1994-ben főorvossá kinevezték, majd 2009-ben tudományos munkásságáért vehetett át kitüntetést. Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztere ugyancsak kitüntetéssel ismerte el gyógyító és tudományos munkásságát. Még ebben az évben, 2013-ban Csongrád város Díszpolgárává választotta. A sport terén kifejtett tevékenysége is elismerésre méltó, az országos sebész teniszbajnokság ötlete, megvalósítása nevéhez köthető. Afrikától sem szakadt el teljesen, a magyarországi Afrika Baráti Kör aktív tagja, ez irányú tevékenységét is elismerték 2014-ben.

Az elismerés átvétele után Assefa doktor elmondta, Bugyi tanár úr tanítványának tartja magát. Ma is csodálatos élményként emlékezik vissza arra az időre, amikor a tanár úr műtéteinél asszisztálhatott. A műtét után nem hagyhatták magára a beteget, a teljes ébredést meg kellett várni. Nem egy beteg megrémült a fekete bőrű orvos láttán. Beszélt a professzor ezen mondatának: “Az életben ajándék, ha valaki betegség, szenvedés nélkül halhat meg…” jelentőségéről. A professzornak megadatott, hogy teljesülhetett ezen kívánsága. Számára pedig az adatott meg, hogy mellette lehetett ezekben az órákban. A professzor urat a fehér orvosi ruhájába öltöztették utolsó útjára – idézte fel a sebész, akit eleinte “néger” orvosként, napjainkban inkább a “Bebe apukájaként” emlegetnek a betegei.

Kép és szöveg: dt.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.