Foglalkoztatási aktualitások – Hamarosan indulnak a képzések

A CSMK Szentes Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály osztályvezetőjét, Tonnes Zsoltot arra kértük, hogy tájékoztassa lapunkat az aktuális foglalkoztatási statisztikai adatokról, aktuális információkról.

– Kedvezően alakult az elmúlt évben a járásban is a foglalkoztatás. Míg 2015. december végén 1027 fő (5,8%) volt a regisztrált álláskeresők száma, addig 2016. december végén 632 fő (3,5%) szerepelt a nyilvántartásunkban. Közülük megközelítőleg, 8 általános végzettséggel rendelkezik 144 fő, 190 fő szakmunkás, 180 fő középfokú, míg 40 fő felsőfokú végzettségű. Pályakezdő 78 fő, tartósan álláskereső közel 100 fő.
– Hogyan alakultak a közfoglalkoztatási programok, és mire lehet az idén számítani?
– Tavaly átlagosan a járásban mintegy 700 fő vett részt a különféle közfoglalkoztatási programokban, így az országos, pl. ATIVIZIG, DALERD által szervezett, vagy pl. az önkormányzati start mintaprogramban és az önkormányzati intézmények által igényelt programokban. Terveink szerint az idén is hasonló létszámmal tudnak majd az érintettek bekapcsolódni a közfoglalkoztatásba.
– Uniós források is rendelkezésre állnak az elhelyezkedés megkönnyítésére, milyen tapasztalatokat hozott ez a lehetőség az elmúlt évben?
– Közel 170 főt sikerült a nyílt munkaerőpiacon segíteni a GINOP program keretében. Emellett közel 150-en vehettek részt a különféle képzésekben. A program folytatódik tovább, a munkáltatók érdeklődését, jelentkezését várjuk, ha regisztrált álláskeresőt szeretnének foglalkoztatni, hiszen bérköltség, vagy bértámogatás formájában tudunk segítséget nyújtani.
– A képzésekre hogyan lehet jelentkezni?
– Várhatóan már márciustól indulnak a képzéseink. Általában a hiányszakmákban tudunk felajánlani olyan tanfolyamokat, amelyek nagyon kedvező feltételekkel, és foglalkoztatással párosulnak. A képzések sokfélék, összhangban vannak a regisztrált álláskeresőt foglalkoztatók igényeivel. Számítunk ügyfeleink érdeklődésére, hiszen a képzések ingyenesek, az intenzív képzés idejére keresetpótló juttatás jár, ami jelenleg bruttó 81.530 Ft, és amennyiben a képzés helye távolabbi településen van, ingyenes buszbérletet is biztosítunk.

Kép és szöveg: DT.

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41083 online lapszámunk 1. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.