Petőfisek voltunk Szentesen

Kedves Diákjaink! 1950-ben az Állami Magyar Királyi Polgári Leányiskola az átszervezések következtében megszűnt. Utódja a Petőfi Utcai Általános Iskola lett. Létrejöttek a 8 osztályos általános iskolák és a 4 osztályos gimnáziumok. Az iparos és kereskedőtanonc iskolát a város még 1872-ben nyitotta meg. Majd fokozatosan bővült. 1927-ben megnyitották a női iparostanonc iskolát.

Az elemi és népiskolák átszervezésre kerültek. Új tantárgyakat vezettek be. A történelemmel állampolgári ismereteket is tanítottak. A földrajzi ismeretek előkészítése volt az alsó tagozatban a környezetismeret. A politechnikai órákon (külön fiú, külön leány csoport) az ismeretek a ház körüli munkához nyújtottak segítséget. A pályaválasztás előkészítését is szolgálták.
1950-ben a Petőfi Utcai Általános Iskola igazgatója Monori József lett, 1960-ig töltötte be tisztét. Az átszervezés évei alatt is volt zenei nevelés. A sok-sok évtizedes hagyományoknak tovább kell élni. A várost iskolai körzetekre osztották fel. A Berekháti Általános Iskola a Petőfihez tartozott. A környező tanyavilág gyermekei jártak a berekháti iskolába. A Petőfi iskolába kiváló, tehetséges tanulók kerültek. Remek felnőttek lettek. Például dr. Bugyi tanár úr, Vásárhelyi szülész orvos gyermekei, a Győri Kis gyermekek (6 fő), Péter Pál doktor gyermekei, Majtényi András, Baranyiék, Farsang László, Ikládi András, Tordai Árpád, Sólyom Kati, Számel Éva, Berezvai Juci és sokan mások. Évfolyamonként 2 osztály indult, 1 leány és 1 fiú.
Kodály Zoltán már 1947-ben megírta: „Csak boldog gyermekből lehet boldog felnőtt, s csak ezekből lehet boldog ország! Engedjétek énekelni a gyermekeket.” 1950-ben Kecskeméten megnyílt az első zenei általános iskola. A következő években folyamatosan kezdték meg működésüket az ének-zene tagozatos általános iskolák.
Az 1957/58-as tanévben indult a Petőfi iskolában az ének-zenei tagozat.
A jövő szeptemberi találkozót szervezők nevében
Dóczi Gáborné
ny. címzetes igazgató
Fotó archív.

Egy hozzászólás “Petőfisek voltunk Szentesen” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    Előzmény: http://www.varosivisszhang.hu/?p=27443

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.