Olvasói porta: Városfejlesztés (3.) – Jó példa nyomán

Dicséretes dolog, ha van a városvezetésnek egy propaganda felülete, hogy: „Építsük, szépítsük városunkat.” De ha a meghirdetett szlogen ellenére a városlakó emberek elhanyagolt, lepusztuló nagy felületű épületeket, várospontokat látnak – esetleg évtizedekig – fennáll annak a veszélye, hogy a plakátok alkalmazói komolytalanná válnak. Nemcsak a városlakók előtt, de az átutazók és az ide érkező vendégek előtt is, ami akár tekintélyes létszámú embertömeg lehet.

Az általános érvényű elvek meghirdetése helyett talán célszerűbb lenne a már elért, megvalósult eredmények bemutatása, propagálása a plakátokat megtekintők számára. Jó példáért nem kell messze menni! Ha Ausztriában járunk, folyamatosan rácsodálkozunk még a néhány százfős települések épületeinek újszerű állapotára, és a közterületek tisztaságára. Az itt élőktől kapott tájékoztatás alapján két egyszerű tényre vezethető vissza ez az irigylésre méltó állapot:
– Ausztriában minden háztulajdonost rendeletben köteleznek arra, hogy lakóépületüket minden évente kőművessel és festővel hozassák rendbe. Érdemes megvizsgálni, mennyi pozitív hatást gyakorol egy ilyen rendelkezés.
– Garantálja a települések épületeinek jó és tartós szerkezeti állapotát és külső megjelenését, ennek az esztétikus városkép kialakító és megtartó hatását.
– Ugyanakkor folyamatos munkalehetőséget ad a helyi kis- és közepes építőipari vállalkozások számára is, biztos és kiszámítható jövedelemforrást képezve ezzel. Mivel ez a megoldás preventív jellegű, elébe megy a káros környezeti hatásoknak. Nem pedig utána szalad, mint nálunk, ami már önmagában vert helyzetet eredményez építésügyi és pénzügyi vonalon is, és optimalizálja az ingatlan tulajdonosok kiadásait. Ausztria lakói a településeik köztereit is ugyanolyan tisztán tartják, mint saját lakásukat.
Vajon mi mikorra érünk fejlődésünk folyamán ezek közelébe, és (vagy) mikor jutunk el legalább az állami és önkormányzati fenntartású épületek láthatóan rendszeres karbantartásáig?
Vass Tamás Attila
ny. környezetvédelmi szaktanár
Fotó: Hallstatt színei.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.