Adójogszabályokat érintő változások

Kánvási Katalin 2016.Újabb tevékenységek lettek bevonva az on-line pénztárgép használók körébe. Az eredeti terv az volt, hogy szeptember 30-ával be kell szerezniük az alábbi tevékenységet végző vállalkozásoknak a gépeket, a probléma csak az, hogy nincsenek gépek… Már megint… Emiatt kitolták a határidőt úgy, hogy csak 2017. január 01-től kell majd ezt a kötelezettségüket teljesíteniük az érintetteknek:

 

*gépjárműjavítás-, karbantartás,
*motorkerékpár-, alkatrész kiskereskedelem, valamint ezen járműtípus javítása,
*pénzváltási tevékenység,
*plasztikai sebészet,
*diszkó működtetési tevékenység,
*mindenfajta ruházat kézi-, gépi mosási és vegytisztítási tevékenység,
*szaunák, szoláriumok, masszázsszalonok.
Abban biztos lehet mindenki, hogy azokban a tevékenységi körökben nem lesz on-line pénztárgép bevezetve, ahol parlamenti képviselők érdekeltek…
Módosult az adótitokra vonatkozó szabályozás, mely szerint az adózó és a támogatott megnevezése, a tranzakciók összege a törvényben meghatározott célra nyújtott támogatások esetén, illetve a törvényileg kedvezményezett célok esetén adótitok lesz. Itt alapesetben az adózók által felajánlott 1%-okról lehet szó. Korábban inkább az volt a szándék, hogy azok a szervezetek, akik 1%-ot kapnak, tudják meg, hogy ki ajánlotta fel nekik az összeget. Ennek itt most vége.
Munkavégzés családtámogatási ellátások mellett:
*csecsemőgondozási díj melletti munkavégzés: a szülés után 168. napig nem szabad munkát végeznie az anyának, mert ezen időszak alatt teljes keresetét megkapja. Ezután már lehet pl. megbízási szerződéssel.
*gyermekgondozási díj melletti munkavégzés: a gyermek két éves koráig jár. Ezen ellátás folyósítása mellett korlátlanul lehet munkát végezni, a munkahely védelmi adókedvezmény miatt, mely a munkáltatónak jár, a munkavállaló ebből semmit nem vesz észre.
*ha valaki egyéni,- vagy társas vállalkozó, ebben az időszakban dolgozhat, és kapja az ellátást a gyermek után. Járulékot ebben az esetben csak a tényleges kivét után kell fizetniük.
Rokkantsági ellátás melletti munkavégzés: teljesen mindegy, hogy hány órában dolgozik az adott munkavállaló. A lényeg az, hogy három egymást követő hónapban ne lépje túl a minimálbér 150%-át a keresete. Ha ezt a határt átlépi, akkor az ellátást meg fogják szüntetni a részére.
A Katalin Team Adó- és Pénzügyi Tanácsadó Kft. ügyvezetője, Kánvási Katalin közgazdász, igazságügyi adó- és járulékszakértő rovata.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.