Gotu Kola – Az éltető erő

Gotu kola növény.A gotu kola-t (Centella Asiatica) Kínában már 2000 éve, az indiai Ayurvedikus gyógyászatban 3000 éve alkalmazzák. Már az 1884-es francia gyógyszerkönyvben is említik. Főleg Madagaszkáron és Ázsiában (Kína és Indonézia) fordul elő. Kisméretű évelő növény, levele hasonlít az agy két féltekéjéhez, és az agyszövetre van hatással.

Nagyon hatásos a memória és az intelligencia fejlesztésében. Enyhíti a feszültséget és megnyugtatja az agyat, valamint csendesíti az elmét. Segíti az energia áramlását a jobb és bal agyfélteke között. Gotu Kola-t használnak fáradtság, szorongás, depresszió, pszichiátriai rendellenességek esetében. Elősegíti a békés alvást és a friss ébredést. Segít eljutni a mély alvás fázisába, a delta agyhullámok birodalmába, ahol az idegsejtek regenerálódnak. Bár a yógik arra használták, hogy meditációjuk során a koncentrációjuk még jobb legyen, ezzel összefüggő hatásai folytán eredményesen javítható a mentális visszamaradottság és az IQ szint is növelhető.
Egyéb alkalmazásai a következők lehetnek: javítja a sebgyógyulást (kollagén képző hatás), hegcsökkentő hatású. Egy francia kutatás során 1966-ban kimutatták, hogy császármetszés után alkalmazva igen hatékonyan segíti elő a gyógyulást. A seb jóval gyorsabban gyógyult, mint a hagyományos kezeléssel. Keringési problémák (vénás elégtelenség, visszérbetegség, vérrögképződés) esetében is hatékonynak bizonyult. A Gotu Kola tartalmaz bizonyos hatóanyagokat, amelyek úgy tűnik, hogy csökkentik a gyulladást és a vérnyomást a vénákban. Alkalmazták már a Gotu Kola-t napszúrás, mandulagyulladás, mellhártyagyulladás, sárgaság, a szisztémás lupus erythematosus (SLE), hasi fájdalom, hasmenés, emésztési zavar, gyomorfekély, epilepszia, asztma, “fáradt vér” (vérszegénység) esetén, valamint cukorbetegség ellen is hatékonynak bizonyult. Évszázadok óta használják a máj-és veseproblémák kezelésére, és igen nagy népszerűségre tett szert a hepatitisz és az alkoholfogyasztás okozta májmegnagyobbodás alternatív kezelésében. Méregtelenítő kúrák esetén is hasznos segítségünkre lehet a Gotu Kola, mivel segít eltávolítani az agyból a lerakódott toxikus anyagokat, valamint a nehézfémeket és a különféle drogokat is eltávolítja szervezetünkből.
4 éves kor alatti gyermekeknek, valamint terhesség és szoptatás ideje alatt szedése nem javallott. Akik nyugtatókat, altatókat szednek, kérjék természetgyógyász-fitoterapeuta segítségét.
Dr. Rideg Róbert
természetgyógyász,
fitoterapeuta, a Aryan Természetgyógyász Oktatóközpont
óraadó tanára

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.