A P. Mobil együttes a szentesi éjszakában

"...menj, menj az úton menj tovább, ne nézz, ne nézz vissza már..."„Annál többet elérni, mint egy generációnak a részévé válni, többet úgy sem lehet. S az megvolt.” (John Lennon)
Az idézettel Schuszter Lóránt arra a kérdésre válaszolt, hogy van-e olyan, amit másként tett volna, és valóban, a P. Mobil együttes “egy generáció részévé vált”!

Két évvel ezelőtt a következő szlogennel köszönt el az együttes Szentestől, “… ez volt a P. Mobil, találkozunk valahol, valamikor…”, s október 15-én este az ifjúsági házban a találkozás megtörtént, de ez alkalommal nem kellett 30 évet várni, mint két évvel korábban.
A P. Mobilt a magyar rock történelem legfontosabb zenekarának aposztrofálta a szaksajtó (Rozsonits Tamás). Az együttes napjainkban is fejlődik, és nem tért (tér) le a választott útról, eközben megőrizte saját hagyományait is. Schuszter Lóránt “a főnök” saját játékszabályai szerint játszva vág rendet életművében, s fő erénye, hogy “zenei és szövegviláguk az adott kor lenyomatai, világosan kifejtett, előremutató gondolatokkal”. A zenekarban fennállása alatt sok tehetséges (kisebb rock lexikont lehetne kiolvasni e névsorból) zenész játszott, de a zűrös tagcserék ellenére mégis megmaradt a “banda sajátos íze”.
Hihetetlen (ha megszakításokkal is) de már 43 éve szól a P. Mobil. 1973-ban közleményben tudatta Lóri a rajongókkal, hogy a botrányosnak ítélt elődzenekart – a Gesarolt – feloszlatta (politikai nyomásra) és megalapítja a P. Mobil együttest. Az eltelt idő igazolta a névválasztás létjogosultságát, hiszen a latin perpetuum mobile szó, magyarul örökmozgót jelent.
Korábban a kommunista rendszer által ellenségnek tekintett zenekar politikai ráhatásoktól függetlenítve is azt az utat “énekelte” meg, amelyen anno elindult. Szerencsére a fiatalabb generáció el sem tudja képzelni, hogy mit jelentett a 70-80-as években rendszeridegenként, kitaszítottként játszani, egyáltalán működni. Nagyszerű dalaikon keresztül (“Hobo” is szövegírójuk volt) hihetetlen népszerűségnek örvendtek még annak ellenére is, hogy a rádióban elvétve lehetett hallani Őket, s a tévés szereplés eleve kizárt volt, természetesen akkor nem voltak olyan technikai “kütyük” sem, mint napjainkban. A hatalom elnyomása, megbélyegzése egyfajta tiltott gyümölcs státuszba emelte a P. Mobilt, amely titokzatossággal párosulva csak növelte imázsukat, és pontosan ezért számított ünnepnapnak egy koncert (persze ha nem voltak betiltva). A P. Mobilról készült fekete-fehér képek kincset értek.
A szentesi éjszakát a rocker kifejezést megtestesítő Schuszter (hál’ Istennek most itt volt) jelenlétével koronázta meg, s amikor belecsaptak a húrokba, a közönség egyfajta időutazást élhetett át, köszönhetően annak is, hogy a koncert során többször is volt utalás a kultikus helynek számító MÁV-kult bulikra. Mi – főleg középkorú – rajongók, nosztalgiával emlékeztünk a “hőskorra”, a klasszikus számokat pedig libabőrösen énekeltük, testközelből érezhettük át a rock elsöprő erejét. Lóri többször is elmondta, milyen csodálatos a szentesi közönség, itt a “Viharsarokban” mennyivel másabb a fogattatás, s köszöni, hogy itt lehetnek.

Mi is köszönjük, hogy itt voltak. Mit is kívánhatnánk Nekik, minthogy örökké énekeljék, “…örökmozgó lettem, nem állok meg sohasem…”. Köszönjük P. Mobil, köszönjük Lóri!
Dr. Dömsödi József

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.