Bár úsztak a fóliák – Nem úszik el az év a DélKerTÉSZ-nél

A fóliákban ily módon állt a víz a szeptemberi nagy esőzések után.Miközben folynak a szerzõdéskötések, a jövõ évi munka megalapozása több fóliás kertészetben nehézségekbe ütközik az elmúlt hónapok esõzései miatt. Ledó Ferenccel, a Dél-Alföldi Kertészek Szövetkezete elnökével ezt a helyzetet, de a Szentesi Paprika földrajzi eredetvédettségének elsõ tapasztalatait is elemeztük.

– A fogadtatása kiváló volt a Szentesi Paprikának, majd nyárra, amikor az árubõség jelentkezett, picit veszített a varázsából. Ám mindenképpen pozitívan értékelem az oltalom bevezetése óta eltelt idõszakot – említette.
– Melyek azok a tapasztalatok, amelyek jövõre változtatásokat indukálnak?
– Próbálunk egyszerûsíteni a nyomonkövet-hetõség szabályozásán, és a Szentesi Paprika termesztését bevonjuk a GlobalGAP rendszerbe. Utóbbi olyan élelmiszerbiztonsági rendszer, amely az áru minõségét garantálja, és amely termesztési napló vezetéshez kötött. A szigorúbb termesztési feltételektõl azonban azt várjuk, hogy a vásárlók jobban megbíznak a földrajzi árujelzõvel ellátott termékben és hajlandóak érte többet is fizetni.
– A nagy esõzések hogyan érintették a termelõket és az áru minõségét? Mennyire tudja keresztülhúzni  a magasabb minõségi követelményeket pl. a nem várt fordulat az idõjárásban?

A víz a növekvő állományban.

– Szeptember elején közel 200 mm esõ hullott, ami fõleg a szentlászlói fûtött fóliatelepünkön okozott nagy problémát. Itt mintegy 20 hektár területen közel 100 milliós kár keletkezett. Változó, a 80 termelõ közül volt, akinek 30% körüli kára lett, míg másoknak a teljes termésük megsemmisült, a növények gyökere valósággal megfulladt a vízben. Tehát nagyon is befolyásolhatja a minõséget az idõjárás, ahogy ez esetben is történt.
– Számíthatnak kárenyhítésre az érintettek?
– Épp a napokban kaptam a rossz hírt, hogy nincs megfelelõ jogcím a kifizetésekhez. Ahhoz elõbb katasztrófával érintett területté kellett volna nyilváníttatni ezeket a földeket. A kárenyhítési alaphoz pedig csak 1 hektárnál nagyobb területek tudnak igényt benyújtani. Lobbizunk azért, hogy legalább kamattámogatott hitelhez juthassanak, hogy el tudják indítani a következõ évet az érintett termelõink.
– A kialakult rendkívüli helyzet mennyiben befolyásolja az eredményességüket?
– Mivel az évünk öszszességében jó volt, lényegesen jobb árbevételt várunk, mint a tavalyi volt. Azonban ez nem a kedvezõbb felvásárlási áraknak köszönhetõ, sokkal inkább annak, hogy pl. az Árpádban újabb paradicsomos házakat helyeztek üzembe, csatlakoztak továbbá szövetkezetünkhöz szarvasi termelõk, így tovább nõtt az árualap. A folyamatos fejlesztések, hogy egyre többen állnak át a talajról a talaj nélküli termesztésre, komoly hozamnövekedéssel jár. A teljes árbevételünk elõreláthatóan így közel 700 millió forinttal tud nõni.

Dömsödi Teréz
(Fotók: DélKerTÉSZ)

A vízben a paprika tövek szabályosan megfulladtak

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.