Egyesületek megszűnése

Katalin Team logója.Katalin Team logója.A Katalin Team Adó- és Pénzügyi Tanácsadó KFT. ügyvezetõje, Kánvási Katalin közgazdász, igazságügyi adó- és járulékszakértõ rovata.

A Ptk. március 15-i változása miatt az egyesületek alapítóinak (is) megváltozott a felelõssége az egyesület tartozásaiért. Ezen túl minden tag saját vagyonával is felel. Ennek hatására többen úgy gondolják, hogy inkább megszüntetik a tevékenységüket, minthogy a saját vagyonukkal is feleljenek. A megszûnéssel kapcsolatos teendõket foglalom össze ebben a cikkben dióhéjban, csupán figyelem felhívási célzattal.
A megszûnésnek több formája is létezik (saját elhatározás, bírósági törlés stb). Ha jogutód nélkül történik a megszûnés, akkor a hitelezõk kielégítését követõen fennmaradó vagyont az alapszabályban meghatározott, az egyesület céljával egyezõ (vagy hasonló célú) szervezetnek, közhasznúsággal rendelkezõ egyesületnek át kell adnia.
A fennmaradó vagyon sorsáról az a bíróság fog rendelkezni, ahova székhelye szerint tartozik az egyesület. Ha szükség van rá, akkor ügygondnokot rendel ki a bíróság.
A vezetõ tisztségviselõkkel szemben a megszûnéstõl számítva egy évig lehet benyújtani kártérítési igényt.
Ha saját elhatározásból történik a megszûnés (mely lehet azért, mert megvalósította a célját, vagy hat hónapon keresztül a tagok száma a tíz fõ alatt van, vagy azért is, mert pl. csak határozott idõre jött létre), akkor az egyesület legfõbb szerve dönt a jogutód nélküli megszûnésrõl. Ezzel egyidejûleg határoz a végelszámolás kezdõ idõpontjáról is. Ekkor kell megválasztani a végelszámolót is.
A végelszámolás bejelentése a bíróság felé a végelszámoló feladata, melyre adatlap van rendszeresítve. Ezt kell kitölteni és a bírósághoz elküldeni.
Minden esetben gondolni kell a végelszámoláshoz kapcsolódó adóhatósági és egyéb bevallási (zárási) kötelezettségekre is.
Amennyiben van olyan adózással kapcsolatos téma, amelyrõl szívesen tájékozódna jelen kereteken belül, kérem, juttassa el hozzám témajavaslatát az alábbi e-mail címre: katalin2012@invitel.hu, vagy kérje telefonon: 06/20/985-1707
(x.)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.