Értékes emberek közössége – Pálmások és a szabadidő

Pálma illusztráció.A Pálmások Szövetségének tagjai sorra olyan emberek, akik napi munkájuk mellett több társadalmi megbízatást is betöltenek, komoly értékeket adva hozzá a város mindennapi életéhez. Teszik a dolgukat, segítik egymást és érzékenyen reagálnak, ha rászoruló embertársaik a támogatásukat kérik.

Ezek az értékes emberek a kevés szabadidejüket is rendkívül hasznosan töltik el. A nyári szabadságok közepette, néhányukat még elértem, és arról faggattam, van-e hobbijuk, mi a kedvtelésük.
– A nagyhegyi otthonunk körüli teendõk elvégzése jelent számomra igazi kikapcsolódást, feltöltõdést – válaszolta Bajczár Sándor mentõgépkocsi-vezetõ. – A gyümölcs-, és díszfákat gondozom, kukoricásom van, valamint a fûnyírás is az én feladatom. Fõleg esténként, ha még van hozzá kedvem, történelmi témájú könyveket olvasok és rendkívül szeretem a Bud Spencer filmeket. A munkámhoz kapcsolódóan, szívesen segítek rászoruló embertársaimnak, amikor csak szükségét látom, vagy megkérnek rá.
Borsos Zsigmond agrár vállalkozó hobbija is részben kötõdik a munkájához, amelybe az utóbbi években már két fia is bekapcsolódott. Az õ közremûködésükkel, az internet segítségével a mûhold vezérlésû mezõgazdasági gépeket, eszközöket tanulmányozzák. A mezõgazdaság fejlõdésének újabb, az emberi munkából eredõ hibákat kiküszöbölni képes rendszerek és eljárások véleménye szerint a jövõ gazdálkodásának zálogai, a fejlesztések irányai lesznek. Jónak tartja minél tájékozottabbnak lenni, és fõleg idõben.
Pálmások Szövetsége.A másik – immár tíz éve tartó kedvtelése – az ásványgyûjtés. Családi kirándulásaik során az egészen kicsitõl a nagyokig, mindenféléket gyûjtött. Az Elba szigetérõl való Jáspis kövére a legbüszkébb. Késõbb csiszolással szeretné ezeket még esztétikusabbá tenni.
Több hobbija is van a civil önkéntes és lapszerkesztõ Dömsödi Teréznek. Régóta és szívesen ír verseket, rendszeresen segít amatõr költõk szárnybontogatásaiban. Ezen kívül népdalokat tanul. Meggyõzõdése, hogy kultúránk és hagyományaink gyökereit ismerve lehetünk csak képesek értelmes jövõt formálni. A szellemi értékekhez szorosan hozzá tartozik számára a termõföld szeretete, ezért rendszeresen kertészkedik, szõlõt, zöldségeket termel a család, kukoricát, napraforgót a baromfiudvar lakói örömére.
– Mindig, mindenféle sport érdekelt, de különösen a vízilabda és a foci rajongója vagyok – fejtette ki id. Hegedûs István, még ma is aktív vendéglátós. A VB-k és olimpiák szinte minden meccsét követi a tévé képernyõjén keresztül, fiait, és most már négy fiú unokáját is a sportos életmódra neveli. Büszke elért sport teljesítményükre. A családban a sport mindig közös program, kiegészítve az utazással, kirándulással, olyan célállomásokra, amit mindanynyian szeretnek.
Egészen fiatalon nagyon szeretett, és már alig várja, hogy a lelkiismerete újra megengedje és horgászhasson Horváth István, a szövetség elnöke. Most leginkább a horgászattól a kertészkedés veszi el az idejét. Szõlõ, saját telepítésû gyümölcsös, gondozásra váró pázsit ad rendszeres feladatot számára. Azért arra mindig szakít idõt, hogy feleségével, évente akár többször is, rövid idõre, elutazhassanak egy-egy szép helyre.

VÁROSUNKÉRT – VELÜNK, FÜGGETLENEKKEL!

       LEGYEN A PÁLMA MINDENKIÉ!

Ugyancsak szívesen horgászott, míg a Petõfi cukrászdában dolgozott  Horváth Zoltán ny. cukrászmester. Szabadidejét rendszeresen a Tisza melletti nyaralójában töltötte. Ma három lova gondozása, takarmánnyal való ellátása nem csak hobbi, kötelesség is számára. Ki gondolná, hogy a lovakat tisztítani, fogatversenyre felkészíteni, megfelelõ kondícióban tartani mennyi aprólékos odafigyelést igényel. Nagy elõny – mint mondta, hogy saját földterületérõl tud gondoskodni a lovai ellátásáról.
 A család, a kertészkedés és a kézimunka nyújt   kikapcsolódást Tímárné Staberecz Teréz könyvvizsgáló, adószakértõ számára. Említette, hogy kevesebb idõt tud kötéssel, hímzéssel tölteni, mint amennyit szeretne, pedig az utóbbi években megtanulta a csipkeverés tudományát is. Ám mégis a szentesi szálán varrott technikával varr legszívesebben, mert ily módon apróbb ajándékokat el tud készíteni. Olvasni szépirodalmat szeret, a legtöbb idejét azonban manapság a számvitel angol nyelvû elsajátításával tölti.
Összeállította: V. V.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.