Harmadik alkalommal Magyar Paprika Napja – Célkeresztben a védjegy

Csomagolt termékek címkével.Ez az elsõ olyan szezon a szentesi DélKerTÉSZ életében, amikor a “Szentesi Paprika” uniós védjegyet használva tudnak értékesíteni. Az eltelt néhány hónap tapasztalatairól, az elkövetkezõ tervekrõl fontos, érdekes információkat tudtunk meg Ledó Ferenc elnöktõl.

Javában tart a szezon, amellyel összességében elégedett Ledó Ferenc. A paprika minõségi jellemzõi jobbak, mint az elmúlt évben, azonban az enyhe tél miatt a kártevõk  elszaporodása nagyobb gondot jelent, mint korábban. Emiatt a biológiai növényvédelem költségei mintegy 30%-kal növekedtek. Az eredetvédett “Szentesi Paprika” azonban máris kelendõbb, mint az oltalom alatt még nem álló termények. Kedvezõ áron, kényelmesen tudnak értékesíteni a magyar piacon – újságolta.
– Az oltalommal járó új feladatok között jelentõs a marketing megszervezése.  Hol tartanak ezen a területen jelenleg?
– Az a célunk, hogy minél többen lássák, és a “Szentesi Paprika” szóöszszetételt hozzánk kössék. A matricák, ládaborító fóliák, karton felületek legyártását bevállaltuk. Az áruházlánc partnereink azonban jelentõs részt vállalnak a reklámozásban. Bekerültünk a megyei és Nemzeti Értéktárba, megragadunk minden exkluzív megjelenési lehetõséget, amelynek segítségével népszerûsíthetjük a Szentesi Paprikát, és ez által Szentest is – válaszolta.
– Csak a DélKerTÉSZ tagjai használhatják a védjegyet?
– Valójában nem csak a tagjaink, bárki, aki paprikát termel és megfelel a szigorú feltételeknek, felvállalja a védjegy használatával járó követelményeket, amelyekrõl a www.-delkertesz.hu honlapunkon lehet részletes ismertetõt találni. A feltételek teljesítésének része a szükséges engedélyek beszerzése is. Jelentõs elõnyt jelent azonban tagjaink számára, hogy a védjegyhasználattal járó feladatok jelentõs részét átvállaljuk tõlük – mondta.
– A környékben megtermelt paprika bõ egyharmadával rendelkezünk jelenleg. Szeretnénk ezt a mennyiséget megduplázni, és elérni a közel 25 ezer tonnát, ezért nem titkolt szándékunk taglétszámunk növelése, az ágazat fejlõdésének, versenyképességének biztosítása érdekében. A “Szentesi Paprika” védjegy használata magasabb minõségre kötelez bennünket, amiért cserébe magasabb felvásárlási árakban is reménykedünk.
– Mit tesznek azért, hogy az összefogást elõmozdítsák?
– Az lesz a feladatunk  télen, hogy a környezõ településeken tartandó, road show jellegû megjelenéseinkkel ismertetni tudjuk a nálunk még nem tag termelõkkel azokat az elõnyöket, feltételeket, amelyek “Szentesi Paprika” termelõvé, ez által a folyamatos szakmai fejlõdés letéteményeseivé teheti õket is. Nincs könnyû dolgunk, mert hazánkban még gyerekcipõben jár az uniós védjegyhasználat gyakorlata.
– Idén is lesz Magyar Paprika Napja rendezvény, amelynek fõ témája szintén az eredetvédett “Szentesi Paprika” lesz. Jól gondolom?
– Valóban, a plenáris ülés augusztus 29-én a Megyeházán az uniós védjegyek szerepérõl, a minõség és élelmiszer biztonság kapcsolatáról, valamint a szentesi tájkörzet történetét bemutató elõadás sorozat napjainkat feldolgozó befejezésével foglalkozik. Délután pedig a gyakorlati bemutatóra kerül sor – ismertette, és hozzá tette:
– Az idei a harmadik alkalom, a jövõ évtõl három évre másik településre költözik a rendezvény. Majd három év után ismét visszatér hozzánk, biztosítva ezzel is a paprika termesztõ tájkörzetek megismertetését, szélesebb körû népszerûsítését.

Dömsödi Teréz
(Fotó: Hegedûs Katalin)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.