Szegedi geográfus hallgatók fedezték fel a Csongrád megyei települések értékeit

Darányi Ignác terv.Derekegyház, Pitvaros, valamint Zsombó települések adtak helyet a Szegedi Tudományegyetem hallgatói számára szervezett szakmai programoknak. A leendő vidékfejlesztők gyakorlati ismeretekre és hasznos kapcsolatokra tehettek szert a szakmai napokon.

Március 27-28-án Derekegyházán, április 17-18-án Pitvaroson, május 15-16-án pedig Zsombón várták a felsőoktatásban tanulókat.

Célunk az volt, hogy olyan fiatalok ismereteit bővítsük, akik önmaguk és a vidék sorsáért felelősséget éreznek. A projekt alatt az érintett hallgatók egyetemi tanulmányaik alatt megszerzett elméleti tudása a vidékfejlesztés kihívásainak, nehézségeinek és eredményeinek gyakorlati megismerésével bővült.”- mondta Ponicsán Péter, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Csongrád megyei referense, a rendezvény főszervezője.

A fiatal geográfushallgatók a néhány nap alatt megismerkedhettek a vidékkel, a vidékfejlesztés gyakorlatának néhány aspektusaival. További célja volt a szervezőknek, hogy a diákok a nap folyamán szerzett élmények mellett használható, empirikus tudást kapjanak szakmai előadások keretein belül.

A három helyszínen különböző témakörök köré csoportosítva bővítették tudásukat és tapasztalatukat az egyetemi hallgatók: Derekegyház és környékén a megújuló energiaforrások, Pitvaros és környékén a mezőgazdasági, Zsombó és környékén a turisztikai fejlesztések kerültek bemutatásra.

Az első alkalommal Derekegyházán Szabó István polgármester köszöntötte a diákokat. A szakmai előadások között helyet kapott a területfejlesztés és a területrendezés viszonyának témája, de a város-vidék peremzóna sajátos fejlesztési igényei is szerepeltek a programban.
A vidék fogalomrendszere, valamint gazdasági és társadalmi problémák sem hiányozhattak a repertoárból. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat bemutatásával zárult a nap elméleti része. Az előadásokat követően a település energetikai és mezőgazdasági önellátását biztosító fejlesztéseket tekintették meg a diákok a Kéktói Ökoturisztikai Park meglátogatását követően. Másnap befejezett, illetve folyamatban lévő fejlesztések megtekintésére került sor Balástyán és Szentesen a projekteket menedzselő szakemberek vezetésével, majd a nap végén egy fiatal gazda paprikatermesztő telepére látogattak el a fiatal vidékfejlesztők.

Áprilisban Pitvaros polgármestere köszöntötte a vendégeket, majd az új Széchenyi 2020 program bemutatására került sor. A csapatépítő játékokat követően a helyi beruházásokat tekinthették meg a hallgatók, melyek között az egyik különlegesség a fűtéskorszerűsítés volt. Mindemellett a helyi vállalkozók fejlesztéseit is megismerhették a fiatalok. A találkozó második napján egy olyan kacsatelep volt a célállomás, amelyet fiatal gazdák számára kiírt pályázatból sikerült megvalósítani. Innen a helyi vadászházba vezetett útjuk, majd az egykori tanyavilág területén található 9 hektár gyümölcsöst is megtekinthették. A napot Nagyéren zárták, ahol az 580 lelket számláló település fejlesztéseit tekinthették meg.

A májusi találkozón Zsombó bemutatásával indult a nap, majd a vidékiség megítéléséről és a jelenkori magyar vidéki társadalom jellemzőiről hallhattak előadást a diákok. Ezt követően a turizmus alapú területfejlesztés lehetőségeit ismerhették meg Mórahalom példáján, majd a pályázatírás, projektmenedzsment rejtelmeibe is betekintést nyerhettek.
A második napot Mórahalmon kezdték, ahol az előző nap elsajátított elméleti tudást gyakorlatban is megtekinthették. Ezt követően Bordányban az infrastrukturális fejlesztések mellett a közösség- és ifjúságfejlesztés eredményeivel ismerkedtek meg a hallgatók, majd Pusztaszeren megvalósult napelem parkba látogattak el. A délután már a virágok között telt, a Déli Virágpaletta Kft. ügyvezetője mutatta be telephelyüket. A rendezvényt zsombói borkóstoló zárta.

A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló intézkedések Irányító Hatóságának jóváhagyásával készült.

Árgyellán Edina

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.