Számítógép: fejfájás, szemproblémák

Optic World illusztráció.Mára életünk részévé váltak a számítógépek. Szinte nincs olyan életterület, ahol ne találkoznánk velük. Hogyan elõzhetõek meg vagy csökkenthetõek a számítógép okozta egészségügyi panaszok? – errõl érdeklõdünk az Optic World szentesi üzletében Domján Ilona üzletvezetõtõl.

– Sokan munkájukból kifolyólag hosszú órákat kényszerülnek a gép elõtt tölteni. Ha valaki órákon át mereven nézi a számítógép monitorát, a szem izmainak görcsös megfeszülésével számolhat. A szemizmok felelõsek a szemek megfelelõ beállításáért a tökéletes látáshoz. Ezek az izmok a  szemüregben helyezkednek el, a szemgolyóra kívülrõl tapadva. Elhelyezkedésükbõl következik, hogy elsõsorban halántéktáji, szemkörnyéki illetve homloktáji fájdalom következik be. Ez a fájdalom pihenésre szûnik – halljuk Domján Ilonától.
– A számítógép elõtt ülés a nyak rendellenes, merev tartásával jár, ami a nyakizmok görcsét idézi elõ, tarkótáji, fejtetõtáji fejfájást okozva, ami igen erõs is lehet. Szédülés, hányinger kísérheti – teszi hozzá.
Azt javasolja, nem érdemes fájdalomcsillapítóhoz nyúlnunk egészen addig, amíg nem bizonyosodtunk meg az egyéb lehetõségek hatástalanságáról. Érdemes félóránként néhány percre eltekinteni a monitorról.
A tartósan monitor elõtt ülõk kevesebbet pislognak, ami a szem kiszáradásához, és ezáltal a látás minõségének romlásához vezet. Percenként átlagosan 22-24- szer pislogunk. Ha sokáig mereven nézünk valamit (pl. monitort), vagy olvasunk, ez a szám 7-10-re csökken. A szem korai kifáradásának a munka során az alacsony pislogási szám a meghatározó tényezõje. Sokan abba a hibába esnek, hogy olvasószemüveggel ülnek a gép elé, holott a monitor egy köztes zónát képvisel, ahová más szemüveg szükségeltetik.
Milyen szemüvegre gondoljunk?
– Jó megoldást jelent a kifejezetten monitor elõtti munkavégzésre kifejlesztett változó fókuszú, irodai lencse. Az Optic World Optikai Szaküzlet kedvezõ áron kínálja az irodai- és munkaszemüvegek széles választékát.
 “Akik 2013. május 31-ig rendelnek Zeiss progresszív lencsét, most 40.000,- Ft értékû Zeiss munkaszemüveg  lencsét kapnak ajándékba!”
A monitor elõtt kontaktlencsét használók hátrányosabb helyzetben vannak, mint a szemüvegesek. A kevesebb pislogás miatt a lencsén található könnyfilm-réteg gyengül, hamarabb szárad a szem és romlik a látás élessége, minõsége. Fokozottan kell figyelniük a kellõ mennyiségû folyadékbevitelre, és érdemes használniuk úgynevezett  nedvesítõ szemcseppeket, azaz mûkönnyet, melyek normalizálják a könnyháztartást és segítenek komfortosabbá tenni a lencsék viselését. Ezek kiválasztásában  érdemes  a kontaktológus vagy optometrista szakértõ segítségét kérni.
– Milyen paramétereknek kell megfelelnie egy monitor szemüvegnek? Mire figyeljünk a választásnál?
 – Egyik a kontraszt – Szinte minden nagyobb lencsegyártó cég tud ajánlani kimondottan monitor elõtti enyhén színezett, kontrasztfokozó réteggel ellátott szemüveglencséket. Segítségével a szem kevésbé fárad, nem erõlködik.
A másik a tükrözõdés, becsillanás – a lencse mindkét oldala tükrözõdésmentesítõ réteggel van bevonva, így pihenteti a szemet. A fény a képernyõrõl és a szemüveglencse mindkét rétegérõl visszatükrözõdhet, ami jelentõsen zavarja a munkában a dolgozót.
A harmadik az enyhe színezettség – az átlátszó szemüveglencséhez képest a színezett lencsék nagyobb százalékban nyelik el az UV tartományú sugarakat.
A leggyakrabban alkalmazott színárnyalatok: borostyánsárga, halványkék vagy zöld. A színezettség mértéke 10 és 15%.
Mit kell tudnunk a számítógépes munkavégzés jogi védelmérõl?
– A számítógép elõtti munkavégzés rohamos elterjedése, és az abból fakadó egészségügyi, munkabiztonsági kockázatok szükségessé tették olyan szabályok alkalmazását, amelyek minden olyan munkavállalóra vonatkoznak, akik napi munkaidejükbõl legalább 4 órán keresztül rendszeresen képernyõs eszközt használnak, továbbá az õket foglalkoztató munkáltatókra.
A munkáltató a munkafolyamatokat úgy köteles megszervezni, hogy a folyamatos képernyõ elõtti munkavégzést óránként legalább tízperces szünetek szakítsák meg, továbbá a képernyõ elõtti tényleges munkavégzés összes ideje a napi hat órát ne haladja meg.
A munkáltató kötelessége a foglalkozás-egészségügyi orvosnál kezdeményezni a munkavállaló szem- és látásvizsgálatának elvégzését a képernyõs munkakörben történõ foglalkoztatás megkezdése elõtt.
Ezt követõen kétévenként, illetve amennyiben olyan látási panasz jelentkezik, amely a képernyõs munkával hozható összefüggésbe, szintén kötelezõ az orvosi vizsgálat kezdeményezése.

További kérdéseivel forduljon bizalommal: Optic World Szentes, Kossuth tér 5. +36(63)444-543, +36/30-367-4696 www.opticworld.hu szentes@opticworld.hu                            (x.)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.