“De ugye még mindig szeretsz?” – Párkapcsolat-erõsítés önszántunkból

Párkapcsolat illusztráció.jpgKöztudott, hogy Magyarországon közel minden második házasság válással végzõdik. A párkapcsolatokat azonban lehet ápolni, két ember közötti szerelmi kapcsolatot lehet erõsíteni.

A párkapcsolat ápolása olyan, mint a kert: folyamatosan gondoznunk kell, virágokat ültetünk, kapálunk, locsolunk, gereblyézünk. Gondoljuk át, milyen “új virág” ültethetõ a párkapcsolatunk kertjébe: egy-egy közös élmény, bármilyen közös program új színfoltot jelenthet két ember közös életében.
Törvényszerû, hogy a megismerkedés után, a párkapcsolat kialakulása kezdetén valamilyennek megismerjük a társunkat, õ megismer valamilyennek bennünket, de folyamatosan változunk, és fontos, hogy ezt a változást nyomon kövessük. Érdemes elgondolkodni, és közösen átbeszélni, milyenek vagyunk egymás szemében, mint férfi/nõ, mint szülõ, mint társ.  A beszélgetésnél figyeljünk arra, hogy észrevegyük és kimondjuk, hogy mit értékelünk a társunkban, mi az, amitõl mi magunk is értékesebbé válunk általa. Fontos lehet kimondani azt is, hogy milyen hatást vált ki belõlünk a másik, milyen érzéseket hív elõ belõlünk. Veszekedés esetén párkapcsolat-erõsítõ lehet az is, ha a megbántottságunkat úgy fejezzük ki, hogy közben a párunkat “visszaemeljük” magunk mellé. Nem megyünk lefele odáig, hogy viszont szurkálódunk, megbántjuk a társunkat, hanem elmondjuk a megbántottságunkat, érzéseinket, de közben hangsúlyozzuk a párunk erõsségét, aminek alapján megoldódhat a probléma.
Ha további kérdése van, keressen a következõ elérhetõségeken:

Bugyi Katalin
pszichológus
20/246-46-53
Nagy Ferenc u. 3.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.