“Gyorsított felvétel” a kertekben

Illusztráció saját növényeinkből.jpgKertjeinkben felgyorsult az élet, hiszen alig több mint öt hete még hó takarta az országot. Áprilisra csúszott át a virágzása az általában márciusban nyíló növényeknek, sõt a május elején díszítõk is már áprilisban kezdték bontogatni szirmaikat, az április végi nyár miatt.

Tehát most tombol a természet környezetünkben, virágorgia tölti be a kerteket, a várost és a határt.
Van még lehetõség ilyenkor is növények telepítésére? – tudakolom Sárréti Gyulánétól, a 45-ös út melletti díszfaiskola tulajdonosától.
– Ebben az idõszakban már csak konténerben nevelt vagy földlabdával kiemelt cserjéket, ill. fákat tudunk telepíteni. Ezek ültetése biztonságos és azonnal díszértékkel bír.
Van egyéb elõnye is a konténeres növény ültetésének?
 – A vásárló szempontjából nézve is elõnyös, mert teljes pompájában láthatja a növényt, természetesen az éppen aktuálisan virágzókat, így könnyebb a választás. Május nagyon virágos hónap, sok évelõ virág mozdul egyszerre. Virágoznak a galagonyák, az aranyesõk, a júdásfa, a virágos kõris, a császárfa… A cserjék közül ízelítõként: zanót, orgona, gyöngyvesszõk, madárbirsek, bangiták. Évelõkbõl számtalan sziklakerti és egyéb nagyobb termetû: pl. a pipacsok és a végtelen változatosságú harangláb, valamint a nõszirom fajok.
Ha kora tavasztól késõ õszig folyamatosan ültetünk kertünkbe olyan növényeket, amelyek éppen nyílnak, akkor a következõ évben folyamatos virágdísz vesz körül bennünket.

Van ennél gyorsabb megoldás is arra, hogy folyamatos nyári virágdíszt kapjunk?
– Egész nyárra kiterjedõ virágzást csak a mediterrán növényekkel, pl. leánder, ólomvirág, sétányrózsa, stb. vagy egynyári virágokkal érhetünk el. Az utóbbiak igaz, hogy csak egy nyáron át, de folyamatosan nyílnak, vagy színes leveleikkel virítanak.
Ha figyelünk arra, hogy mit rakunk napra, árnyékba, ládába vagy éppen ágyásba, saját ízlésünknek megfelelõ színösszeállítással, akkor nagyon kedvessé, vidámmá tehetjük a kertünk „leglakottabb” részeit.
Egy gazdagon virágzó növény mindig odavonzza a tekintetet, így már egy-egy nagyobb edényben összeültetett harmonikus csoport is képes feldobni a kertet és a kedvet. Helyezhetjük ezt burkolatra, teraszra vagy bejárat mellé – tanácsolja.
– Népszerû-e még a muskátli?
– Nem feledkezhetünk el a muskátliról, mert örök, mint a rózsa. Soha nem válik unalmassá, mert határtalan a változatossága színben és formában egyaránt. Ha idõben ültetjük és megfelelõen tápláljuk, akkor a leghálásabb balkonnövény.
 A rózsa varázslatát is nehéz felülmúlni, hiszen tavasztól õszig csodálatos virágformákkal, színekben illatozik, pompázik. Talajtakaró, parkrózsa, bokor- vagy futórózsa kombinált alkalmazása nagyon mozgalmassá, változatossá teszi a kertet.
– Kívánok a kedves olvasóknak a környezetük nyári virágosításához sok jó ötletet, izgalmas növényválasztást, kreatív ültetési megoldásokat és találjanak sok örömet a virágaikban, melyek minden gondoskodásra õszintén fognak reagálni.

V. V.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.