Mit (t)együnk naponta? – Minden nap erőssé tesz

A yin-yang harmóniája.Rendkívül fontos tudnunk arról, hogy heti étrendünk összeállítása hogyan befolyásolja egészségünket. A kínai orvoslás szerint minden nap erõsíti valamely szervünket. Lássuk röviden, mit is jelent ez?

A kínai hagyományos orvoslás szerint a hétfõ májvédõ nap. Célszerû ilyenkor májból készült ételeket és sok zöldteát, joghurtot fogyasztani. A májerõsítõ zöldségek közül kiemelhetjük a paradicsomot, sárgarépát vagy a papayát.
Kedden ápolhatjuk a szív meridiánját. Étkezésünkbe iktassunk galagonyát, lótuszmagot, jégretket, vagy legalábbis újhagymát. Igyunk charan- vagy lótuszteát.
Ha szerda, akkor erõsíthetjük a lépet. Ez a nap a magvak fogyasztásának ideje. Olyan ételeket vegyünk magunkhoz, amelyek segítik szervezetünk sav-bázis egyensúlyát.
Csütörtökön a tüdõnket kell ápolnunk. Javasolt a méz-, propolisz- és pecsétviaszgomba-tartalmú termékek alkalmazása étrendünkben.
A péntek vese energetizáló nap. A vesefunkciók hormonegyensúlyunkra is hatással vannak. Dió vagy tengeri algasaláta, fekete fafülgomba, mézes jujuha fogyasztása lehet segítségünkre vesénk védelmében. A csalántea, a C-vitamin, valamint a méhpempõ és a ginseng is hozzájárul a vesefunkciók megõrzéséhez.
A hagyományos orvoslás szerint a szombat a méregtelenítõ nap. Ehhez friss zöldségek, gyümölcsök italával kezdhetjük a napot. A zöldbab és a mungóbab is kiváló méregtelenítõ.
Eljött a vasárnap, a lelki felfrissülés napja. Ez a nap legyen a családé, a barátoké. Az ünnepi vasárnapi ebéd közös elfogyasztása boldogsághormont termel. Ilyenkor hallgassunk zenét vagy kiránduljunk sokat. Lényeg, hogy mindezt ne egyedül tegyük.
További hasznos tanácsok, olvasmányok az Asylum könyv- és ajándékboltban (Szentes, Kereskedõház emelet) Kossuth u. 15/A.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.