“Halásznak hálót kell adni, nem halat!

Pálmások Szövetsége.jpgSzentes és kistérségének családjai valamilyen formában kötõdnek a mezõgazdasághoz. A rendszerváltozás óta a térség gazdaságai átalakultak, új kisebb-nagyobb cégek jöttek létre. Azonban Szentes és térsége továbbra is elsõsorban mezõgazdasági, élelmiszeripari termékeirõl ismert.

Olyan intenzíven talán sehol sem használják a termálvizet a mezõgazdaság céljaira, mint térségünkben. Ugyanakkor a turisztikai, gyógyászati célokra történõ kihasználásában további fejlesztésekre lenne szükség, úgy, mint több kiemelkedõ környékbeli létesítmény esetén (Cserkeszölõ, Gyopáros). Évek óta húzódik a termáltó hasznosítása is. Az elkövetkezõ évtizedekben fel fog értékelõdni, mint vendégmarasztaló, a természet. Ilyen gazdag vad és madárvilággal az országban kevés helyen büszkélkedhetnek. A falusi, tanyai turizmusra egyre nagyobb igény mutatkozik. Szentesen és környékén nagyon sok a látnivaló, de csak komplex, egymásra épülõ programokkal lehet idecsalogatni a vendégeket. Ki kell használni a környezõ vizeink, folyók, tavak adta lehetõségeket is sportolásra, horgászásra. Ehhez bõvíteni kell az olcsó szálláshelyek számát is.
A 2007-2013 között meghirdetett Nemzeti Fejlesztési Terv keretében több lehetõség nyílik céljaink megvalósításához, ha mi magunk is vállalkozunk és kezdeményezünk.
Egyrészt a mezõgazdaságban, verseny szférában tevékenykedõknek lehetõségük lesz komoly fejlesztésekre: kertészetekben üvegházak, fóliák építésére, korszerûsítésére, új ültetvények telepítésére, öntözés fejlesztésére. Remélhetõleg ezek a fejlesztések több száz munkahelyet teremtenek, és biztos megélhetést kínálnak majd a környék lakosságának.
Nagyon fontos, hogy megalakult a „Leader” program keretében az „Alsó-Tisza vidék Fejlesztéséért Helyi Közösség”, amelyben 12 település vesz részt. Mintegy 900 millió Ft-ot lehet majd elsõsorban a vidék népességmegtartó képességére, a helyi foglalkoztatottság és a jövedelmek növelésére fordítani. Ebbe a programba fõleg az egyéni vállalkozók, kis és közepes cégek, civil szervezetek tudnak bekapcsolódni.
Az embereknek lehetõséget és segítséget kell adni, hogy vállalkozhassanak, vagy tisztességes munkát tudjanak végezni. Munkalehetõséget kell biztosítani, nem segélyt osztogatni.
A Pálmások Szövetségének minden tagja a saját területén (önkormányzati képviselõként, cégvezetõként, különbözõ civil szervezetekben) próbál ehhez segítséget adni.
Politikai nézetektõl függetlenül közös érdekünk, hogy Szentes és környéke az elkövetkezõ évek fejlesztési lehetõségeinek nyertese legyen.
Ehhez nagyfokú összefogásra, a civil szervezetek, a lakosság sokkal aktívabb együttmûködésére van szükség.

Gondolkodjunk és dolgozzunk együtt Szentes és környéke közös jövõjéért!
Ledó Ferenc

Szavazzon_a_Pálmára.jpg

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.