Ismét a karate fővárosa lesz Szentes

Hamarosan karatésok hada lepi el városunkat, hiszen világkupa lázban ég a szentesi Oyama Dojo sportegyesület. Világ- és Európa Bajnokság szervezése, megnyerése fûzõdik a fõszervezõ shihan Brezovai Sándor nevéhez, aki hat danos karate mester, egyben a nemzetközi világszervezet igazgatója is.

Május 12-13-án az Oyama Dojo sportegyesület szervez egy gyermek, serdülõ ifjúsági junior U20-as világkupát, férfiaknak és nõknek világkupa formagyakorlat versenyt.
A dr. Papp László Városi Sportcsarnokban lesz Magyarország legnagyobb karate versenye. A 2012-es évben ez egy jubileumi megmérettetés is, mert a magyar karate és magyar kyokushin karate 40 éves volt az idén.
Furkó Kálmán és Adán István mesterek alapították a kyokushin karate iskolát. Ebben az évben ez a legnagyobb nemzetközi versenye a karate szövetségnek. A Sport1 tévével vagyok tárgyalásban, nyilván a szponzori bevételek függvénye, hogy meg tudom-e fizetni a tévét, vagy sem. Milliós nagyságrend, hogy bekerüljön ez az esemény a televízióba.
Mit tudhatunk a díjazásról?
– Egy biztos, nagyon komoly, magas színvonalú verseny lesz, extra díjazással. Ilyen a világon igen ritka. A díjazásra közel 4 millió forintot költöttünk, 1 méteres trófeákat kapnak a nyertesek, továbbá 20 szponzori különdíjat is szétosztunk. Ha ez a verseny jól sikerül, és hagyományt teremthetünk, jövõre  világbajnoksági fordulót rendeznék – mondta.
– Azt is szeretnénk, hogy komoly turisztikai látványossággá váljon ez az esemény. Nyilvánvaló, hogy itt a szálláslehetõségek igen korlátozottak, már az összes szálláshelyet lefoglaltam most is. Nagyon várom a szentesieket, nézzék meg a belépõdíjas rendezvényt. Talán sikerül meglepetést okozni azzal, hogy a magyar válogatott egységes formaruhában fog felvonulni.
A nevezéssel kapcsolatban megtudtuk, itt lesznek Svédország, Hollandia, Grúzia, Pakisztán, Sri Lanka, Szlovákia, Románia… legjobbjai, már eddig is sokan jelentkeztek. Több ukrán, orosz klub érkezik, õk most a trónbitorlók felnõtt kategóriában. Eddig 24 külföldi sportegyesület adta le a nevezését. 15 országból közel 200 külföldi versenyzõ várható. Most érkeznek a magyarok nevezései is – tájékoztatott a mester.
Az egyesületbõl kik versenyeznek?
– Ötven versenyzõt indítok ezen a megmérettetésen.
Kik a legjobbak, akiktõl eredményeket vársz?
– Rapi Balázs, aki 19 éves kora ellenére második lett extra induló mezõnyben, a Magyar Bajnokságon Budapesten. A világ egyik legjobb versenyzõjétõl, Rózsa Gábortól kapott csak ki, aki egyébként 2009-ben megnyerte a nyílt világbajnokságot Budapesten. Balázs Furkó Kálmán mester különdíját is megkapta, plusz megkapta a legharcosabb versenyzõnek járó díjat is. Ez óriási dolog volt, mert ebben az életkorban nem szoktak beleférni a mezõnybe sem. Sajnos, ez a teljesítmény is kevésnek bizonyult ahhoz hogy a Szentesi Élet az eseményhez és a verseny rangjához méltóan tájékoztassa a lakosságot a részleteirõl. … azt hiszem, ilyenkor szokták mondani „NO COMMENT”. A válogatott kiemelkedõ tagjai még: Bagi Alexandra, Láng Lilla, Láng Zsolt, Georgiades Zoltán, Percze Lajos, Gojdár Kamilla, Száraz Csaba és Anita, Gojdár Csanád, Kotuli Zoltán, 10-12 fõ, akikrõl úgy gondolom, nagyon magas szinten karatéznak, nyilván szeretném, hogy a dobogón, vagy annak közelében végezzenek.
Mit tudhatunk még a programokról?
– Szombaton 12 órakor kezdõdnek, este 19 óráig tartanak a selejtezõk. Vasárnap 10 órakor kezdünk és várhatóan 17-18 órakor lesz az eredményhirdetés. A Well-ness Colosseumban 14-én, hétfõ délelõtt egy szemináriumot tartok a különbözõ tagországokból érkezõ vendégeknek, délután pedig lesz egy edzés és övvizsga.
Aki további részleteket szeretne megtudni a szentesi csapat felkészülésérõl, a www.hunkyokushin.org  honlap starfighterek topic Musashi team második videóját megtekintve juthat információkhoz.
Köszönöm a beszélgetést!
Dömsödi Mihály

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.