Tisztelt Szülők!

A város vezetése számára kiemelten fontos cél a lakosság egészségmegõrzése, életkortól függetlenül. Önkormányzatunk nagyon fontosnak tartja, hogy folyamatosan fejlõdõ városunkban odafigyeljen és támogassa az egészségmegõrzést, minél hatékonyabb formában. Szentes Város Önkormányzata 2011-ben egészségprevenciós programot indít a lakosság körében, amelynek egyik alappillére a Human Papilloma Vírus (HPV) elleni védõoltási program, amely ingyenes hozzájutási lehetõséget biztosít a szentesi állandó lakosú 13 éves kislányok részére.

Azért tartom fontosnak a HPV elleni védekezést, mert a HPV az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedõ kórokozó, sok típusa ismert, súlyos és halálos betegségeket okozhat. Mára már bizonyított, hogy a méhnyak-rákok 99.7%-ért a HPV tehetõ felelõssé.   
 A szexuálisan aktív korosztály 50-80%-a élete során átesik valamilyen HPV fertõzésen, azonban a fertõzöttek mintegy 10-20%-a nem képes a saját immunrendszere segítségével leküzdeni a vírust és tartós fertõzés alakul ki. Majd létrejönnek a megbetegedések. A leghatékonyabb védelmet a Human Papilloma Vírus ellen a védõoltás biztosítja. Legoptimálisabb ha a védõoltást a szexuális élet megkezdése elõtt kapják meg a lányok. 

Már több mint 4 éve elérhetõ a négykomponensû HPV elleni védõoltás, mely a szexuális élet megkezdése elõtt adva, a HPV 6, 11, 16, 18-as típusaival szemben közel 100%-os védettséget adhat. Ezáltal a nevezett típusok által okozott méhnyakrák és nemi szervi szemölcsök ellen védelmet biztosíthat.
Mára már teljesen elfogadott a védõoltás szükségessége, mert amennyiben létrejön a fertõzés, terápiája nem megoldott.
Szentes Város Önkormányzata felelõsen gondolkodva teljes összegben támogatja a 13 éves kislányok oltását.  Bíztatom a szülõket, hogy éljenek a lehetõséggel, hiszen sok szülõ veszi meg a védõoltást gyermeke részére olyan településeken, ahol nincs lehetõsége az önkormányzatnak ilyen, vagy ehhez hasonló támogatást nyújtani a családok részére.
Az önkormányzati program részeként az ingyenes körbe nem tartozó, azonban az orvosi indikáció alapján (hölgyek 45 éves korig; fiúk 9-15 éves korig) a védõoltásra jogosult hölgyeket  és fiúkat is buzdítom, hogy konzultáljanak orvosukkal a kedvezményes patikai lehetõségrõl.
A HPV okozta megbetegedésekrõl, a védekezés módjáról, a védõoltási programról részletes tájékoztatást adunk az érdeklõdõk számára.
                                                                                                  Tisztelettel
Szirbik Imre

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.