Yucca – az indiánok szent növénye

A Yucca, amely a liliomfélék családjába tartozó örökzöld, az Egyesült Államok dél-nyugati részén õshonos, sivatagi növény. Rendkívül mostoha körülmények között is megmarad. Ötven-hatvan fokos hõmérsékletingadozások sem tesznek kárt benne.

Klinikai megfigyelések és kutatások szerint egészségerõsítõ, a testi jóérzést növeli, az immunitást, a kórokozókkal szembeni ellenálló képességet fokozza, a salakanyagok eltávolítását elõsegíti, méregtelenítõ hatása van. Az ember testi és szellemi vitalitását egyaránt növeli, gátolja az öregedést. Elõsegíti a tápanyagok felszívódását, javítja az emésztést. Aktivizálja és szabályozza a kiválasztási folyamatokat. Helyreállítja a szervezet külsõ felszínének védõ flóráját, valamint a belsõ bélflórát.

Önmérgezés a bélbõl

A betegségek túlnyomó része szoros kapcsolatban van a vastagbélbõl történõ mérgezéssel, autointoxikációval. A Yucca ahhoz segít hozzá, hogy valóban a lehetõ leggyorsabban megszabaduljunk a salakanyagoktól és a mérgektõl. Egészségtelen életmód és táplálkozás mellett itt erjedésbõl és rothadásból származó bomlástermékek keletkeznek, amelyek a vérkeringésbe jutnak, és elsõsorban az agy, az idegrendszer mûködését károsítják. Dep-resszió és ingerlékenység is lehet a következmény, hogyha lelki kiváltó ok is társul az önmérgezéshez. A bél felõli mérgezettség további következménye a szívizom károsodása, gyenge szívmûködést és vérkeringést eredményez.
A tüdõ mérgezettségének jele kellemetlen szagú lehelet, idült nyálkahártya-gyulladás, légúti hurut. Az emésztõrendszer mérgezettségérõl görcsös hasfájdalmak, puffadtság árulkodik.
A hiánypótlás szempontjából is hatásos a Yucca, mert enzimeket, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmaz, és a kristálypor, kémiai adalék nélkül, természetes hatását szinte teljesen megõrizte.
Ebben is Amerika indián õslakói a tanítómestereink, akik a növény minden részét táplálékul használják. Magvait nyersen vagy sütve fogyasztják, szárítva télire is elteszik, vagy megõrölve süteményt készítenek belõle. Ezen kívül lekvárként és italként is fogyasztják.

A Yucca növényi szteroidjai a szintetikus szteroid hormonhoz hasonló hatásúak, de nincsenek káros mellékhatásai. A Yuccát alkalmazó természetgyógyászok számos reumatikus betegük jelentõs javulásáról számoltak be. Az egyik kórtörténet így hangzik: a nyolcvanéves beteg merev térdizületei újra mozgékonnyá váltak, nem jelentett többé számára problémát az ülésbõl felállás, a megindulás vagy az autóból való kiszállás. Ugyanakkor alsó végtag ödémája is megszûnt, és visszérproblémáitól is megszabadult. Egy másik beteg csak bal keze segítségével tudta felemelni jobb karját idült vállízületi gyulladás miatt. Szinte állandó fájdalom kínozta, a szokásos gyógyszeres kezelés mellett csak roszszabbodott állapota, jóformán aludni sem tudott fájdalmai miatt.

A Yucca-kúra folyamán fokozatosan csökkent fájdalma, alvása is rendezõdött, a jobb kar mozgása javult. Néhány napos kúra után fájdalmai teljesen megszûntek, karját feje fölé tudta emelni, fiával labdázni tudott. Egy harmadik betegnél már bal térdmûtétet terveztek térdízületi mozgáskorlátozottság, merevség miatt. Héthetes Yucca szedés után (napi 4 kapszula) teljesen megszûntek a fájdalmak, térde akadálytalanul mozog. Közérzete is javult, úgy érzi, nagyobb energiával rendelkezik, kevésbé feszült.
Vizsgálatok szerint a Yucca szaponin hatóanyagai azoknak a szerves salakanyagoknak a lebontását gyorsítják, amelyek az immunrendszert támadják meg, és ízületi gyulladást okoznak.
A természetes szteroidok nemcsak a méreganyagokat szûrik ki, hanem a fölösleges zsírt is lebontják. Ennek ismeretében kísérleteket végeztek, hogy megállapítsák, vajon a szaponinok alkalmazhatók-e a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint csökkentésére. A szaponin hatóanyag a táplálékból származó, bélben található koleszterinnel oldhatatlan, komplex molekulát képez, így megakadályozza felszívódását, kiürül a bélsárral. Alkalmazása során normalizálódik a vér koleszterinszintje, ez a szívinfarktus és az érelmeszesedés megelõzését is jelenti.

(Folytatjuk!)

Rideg Róbert
természetgyógyász-tanár, fitoterapeuta
az Aryan Természetgyógyász Oktatóközpont
óraadó tanára

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.