105 éves Szentes utcaneveinek többsége – Utcanévtábla hiányosságok a városban

Az 1800-as évek közepe elõtt nem volt általánosan jellemzõ, hogy egy település közterületeinek, utcáinak, tereinek neve legyen. Az épületeket, telkeket valamilyen szisztéma szerint, vagy a nélkül, ötletszerûen nevezték el, jelölték meg. Névvel, számmal, a falára rajzolt jellel vagy valamilyen figurális dombormûvel, festett, zománcolt táblával, kerámiával, stb. A megjelölés több célt szolgált. A leggyakrabban megkülönböztetést egy másiktól, illetve eligazodást a megtalálásához.

Ennek az utcanév nélküli jelölési gyakorlatnak még ma is van városunkban példája a nagyhegyi, berki, alsóréti, magyartési stb. ingatlanok számozásával. De más településeken is találkozhatunk ilyennel, a tanyák azonosításakor. Magam például a Kardoskút tanya 107. alatt láttam meg a napvilágot, anno közel 61 éve, de a dûlõutakkal szabdalt orosházi tanyavilág ezen kardoskúti részén még ma sem az egyébként névvel rendelkezõ dûlõkre számozzák a kevés számban megmaradt tanyákat. Azok megjelölésekor a 100 évnél régebben adott számok szolgálnak.
Szentesen 105 évvel ezelõtt kapta nevét az utcák többség. Sok azóta is viseli az akkor kapott nevét, (pl. Béládi utca, Alkotmány utca vagy Huszár utca…) másokét többször változtatta az éppen erre jogkörrel rendelkezõ helyi hivatal. A változtatás indítéka majdnem minden alkalommal politikai volt. Legutóbb a kilencvenes években, a rendszerváltás okán történtek átnevezések.
Bármi is legyen a mai közterületi elnevezés története, a mai kor emberének és hivatalainak néhány nagyon fontos elvárása van az elnevezésekkel szemben.
Mindenki (tulajdonos, hivatal, a helyet keresõ személy) számára alapvetõ fontosságú, hogy legyen, és egyértelmû azonosítást jelentsen az elnevezés, a megjelölés. Egy és csak egy utca, tér viselje az adott nevet ugyanazon a településen, és ugyanígy egy jól elhatárolható épületnek, épületrésznek csak egy, és a mellette levõétõl egyértelmûen megkülönböztethetõ száma, betûjele legyen. De ugyanakkor az is fontos, hogy a helyek (utca, tér) egyértelmû, egyedi elnevezést és az épületek, telkek egyértelmû, egyedi számot, vagy jelet viseljenek.
Nem bizonygatva részletesen a leírtak fontosságát, csupán egyetlen példa: gondoljuk magunkat abba a már mindenkivel biztosan elõfordult, nagyon kellemetlen helyzetbe, hogy idegen településen akar megtalálni egy utcát, egy házat, és sehol utcanévtábla, sehol házszám. Vagy éppen van ugyan, de még gyalogosan sem olvasható, mert rozsdás, avult. Gépkocsiból végképp lehetetlen a dolog. De az is elõfordul adott esetben, hogy a közterületnek, épületnek nincs is elnevezése, jelölése.
A szentesi utcaelnevezések 105. évfordulója apropóján, körülnézve városunkban, meglehetõsen szomorú összképet találunk.
Nem csak a városunkba érkezõ idegennek, de tõsgyökeres szentesinek is feladják a leckét a meglévõ állapotok. A hiányokon túl a létezõ jelzések állaga is nagyon sok kívánnivalót hagy maga után.
Nem a teljesség igénye nélkül, alig fél órás körúton gyûjtött tapasztalatok:
Egyáltalán nincsenek elnevezve az alábbi közterületek:  terecske a Posta és a Páterház étterem elõtt, tér a Városi Könyvtárnál, tér a Rákóczi utcai körforgalomnál, tér a Tûzoltóságnál, tér a Petõfi Sándor Általános Iskolánál, tér a Vásárhelyi út, Csillag utca találkozásánál, tér a Rákóczi utca Szûrszabó Nagy Imre utcánál (az Óvodánál), utca a Kossuth utca északi oldala mögött a Horváth Mihály utcától a Klauzál utcáig, utca a Kossuth utca északi oldala mögött a Gyógyszertár és Rendelõintézet elõtt, és még sorolhatnánk.
Hiányoznak vagy nehezen találhatók az utcanév/közterület elnevezés táblák az alábbi helyeken: Hõsök erdeje, dr. Mátéffy Ferenc utca a Csongrádi útnál, dr. Váradi Lipót Árpád utca a Csongrádi útnál, Hegedûs László utca a Csongrádi útnál, Zolnay Károly utca a Kiss Zsigmond utcánál, Drahos István utca a Köztársaság utcánál, Luther tér, Szent Imre herceg utca az iskolánál, Szent Anna utca a templomnál, Kisér utca a Szent Anna utcánál, Soós utca a Farkas Antal utcánál, Soós utcából nyíló utcákon: Nagyörvény utca, Szondi utca,  Szondi utca a Nagyörvény utcánál, Soós utca Szent Anna utca keresztezõdésében, Iskola utca a Petõfi utcánál, Nyíri köz és az Új utca a Vásárhelyi útnál, József Attila utca a Vásárhelyi útnál, Lakos tér a Vásárhelyi út József Attila utca találkozásánál, utca az új rendelõintézetnél a Vásárhelyi útnál, utca a Kisér utca felé a Felszabadulás Tsz. volt központjánál, Báthory utca és Béke utca a Vásárhelyi útnál, Keresztes utca a Béke utcánál, Somogyi utca a Béke utcánál, Alkotmány utca egyik oldala a Béke utcánál, dr. Hadzsy János utca a Temetõ utcánál és az Ipartelepi útnál, Ipartelepi út végig.

Az Attila út az Ipartelepi úti körforgalomnál, Szeder Imre utca a Rákóczi utcai Óvodánál, Deák Ferenc utca Dósai Molnár utcai keresztezõdés minden oldalán, Vörösmarty utca a Rákóczi utcánál, Szalai utca Rákóczi utcai keresztezõdés, Boros Sámuel utca és Sima Ferenc utca a Szalai utcánál.
A meglévõ, ám rozsdásodás, elhalványulás vagy mechanikai sérülés miatt olvashatatlan táblákra legalább a felsorolt számú, de biztosan annál még több konkrét példa hozható.

Nagyon gyakori az, hogy a sarki épületen láthatóan homlokzat felújítást hajtottak végre, és az utcanév táblát nem helyezték vissza. Találhatók még kettõs táblák is a rendszer-váltáskori átnevezésekbõl, például Lenin út tábla.

A szentesi utcanevek adásának évfordulóján indítványozzuk az önkormányzatnak a teljes körû felmérést a hiányokról, és az utcanév táblák pótlását, a szükséges cserék elvégzését. Ehhez a Pálmások Szövetsége felajánlja segítségét. A választási körzetekben indult képviselõjelöltjei közremûködését, hogy körzetükben feljegyzik az utca és tér elnevezés táblák hiányát, és a meglévõk állapotát is a pótlás elvégzéséhez.
Ugyanígy javaslatot tesznek hiányzó közterület elnevezések esetén a névadásra.
Látva más települések kulturált, gyalogosan és gépjármûrõl is jól látható utcanév tábla rendszereit, nagyon idõszerû, hogy városunk méltó módon rendet tegyen a jelenleg meglévõ áldatlan állapotok miatt.

Horváth István
a Városfejlesztési
bizottság elnöke

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.