Az ügyvéd válaszol – Állatbarát vagyok

Olvasói kérdés: Sajnos tudom, hogy a szomszédom rendszeresen bántalmazza a kutyáját. A keletkezõ “hangok” nagyon felzaklatnak. Mit tehetek, hogy megszûnjön ez az állapot?

Ügyvédi válasz:  Az önkormányzatnál szabálysértési, vagy a rendõrségnél büntetõ feljelentést tehet. Az, hogy mi lesz a feljelentésébõl, vizsgálatnak vagy nyomozásnak kell kiderítenie. Az állattartást a Kormány rendeletben szabályozta, mellyel összhangban az önkormányzat megalkotta saját szabálysértési rendeletét, amely többek között a kutya tartását, így azt pl. kennelben tartják, pórázon szájkosárral sétáltatják-e, kötelezõ oltásokat megkapta-e, stb. tartalmazza. Az önkormányzat vizsgálata eredményeként, amennyiben lefolytatja a szabálysértési eljárást, elmarasztalás esetén általában 30 ezer forint pénzbírságot szab ki, sõt el is vehetik a kutyát a gazdájától.
A polgármesteri hivatalnál a közigazgatási törvény lehetõvé teszi azt is, hogy ön birtokvédelmet kérjen, s így ez irányú eljárását megindíthassa, ennek eredményeként pénzbírsággal sújtható a szomszédja. Egyértelmûen önnek kell mérlegelnie, hogy szomszédja olyan helyzetet teremtett-e, amellyel rendszeresen zavarja környezetének nyugalmát, s a polgármesteri hivatalhoz, vagy ha súlyosabbnak ítéli meg a helyzetet, a rendõrséghez forduljon. Amenynyiben az állat rendkívüli testi és lelki megpróbáltatáson megy keresztül, a büntetõ törvény eszközével kell fellépnie, amelyre a rendõrségen az állatvédelmi törvény alapján van lehetõség.

 Törvénybe ütközõ esetben akár több évig tartó szabadságvesztés is kiszabható az állat kínzójára. Fel kell készülni arra, hogy az eljárás sikeres lefolytatásához szükséges a bizonyítás, így önnek az igazságszolgáltatás elõtt kell alátámasztania azt, hogy a szomszéd brutálisan bánt kutyájával (igazságügyi orvosszakértõ véleménye is beszerezhetõ), mert a bûncselekmény megtörténtét másképpen alátámasztani nem lehet. Javaslom, a rendõrséghez forduljon.

Dr. Dömsödi József

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.