Hőszigetelés magas fokon – Újdonságok építkezőknek

Több újdonsággal készült fel a szentesi Bohus és Társa Bt. az idei építkezési szezonra. A mottójuk azonban továbbra is a hõszigetelés. Lássunk néhány példát, amelyeknek megértésében Bohus László ügyvezetõ siet a segítségünkre.

– Elõször is változott az ablakok beépítésének mélysége, és nagyobb lett a kamrák szélessége is a jobb hõszigetelés érdekében. Ilyenkor a kamrák közti távolság, és nem a kamrák száma számít. A kamrák közti távolságnak 6 mm-nek kell lennie. Ha stabil, hosszú ideig gond nélkül használható ablakot szeretnénk, célszerû olyat választanunk, amelyben legalább 1,2 mm vastag acél merevítés  van elhelyezve.
Bohus László az új ablakra plissé mobilizálható rovarhálót ajánl, amely a klasszikus szúnyoghálókkal szemben nem csak két helyen, hanem bárhol rögzíthetõ.
– Az idén nagyon újszerû és változatos ajtópanelekbõl választhatnak a vásárlók…
– Mindig fel kell, hogy tegyük magunknak a kérdést: dekoratív vagy biztonságos bejárati ajtót szeretnénk. Most tudunk olyan paneleket ajánlani, amelyek amellett, hogy rendkívül biztonságosak, esztétikusak is. A bemutatótermünkben megtekinthetõ az a katalógus, amely a teljes szín- és formaválasztékot tartalmazza. A HPL panelek pl. acéllemezzel, vagy OSB lemezzel megerõsített, szilárd és strapabíró modellek, amellett, hogy igen tetszetõsek is. Az alumínium panelek mintegy 180 színválasztékban kaphatók, a klasszikustól az extravagánsig.
– Az ajtóknál hogyan alakul a hõáteresztõ képesség?
– Minél vastagabb egy panel, annál jobb szilárdságú, és nagyobb a hõ megtartó képessége is. A 44 mm-es paneleknél például. 0,72 Watt/m2 Kelvin. Ennek megfelelõen legalább 24 mm-es panelt érdemes beszerezni, amelynek már kedvezõbb a hõáteresztõ képessége, mint a hagyományos ajtóké.
Bohus László a hõszigetelés legfontosabb szabályairól azt mondja: A hagyományos technológiát egyre inkább a grafitos hõszigetelés válja fel, amely 25%-kal nagyobb hatékonyságot jelent. Ma már a szigetelõlemez vastagsága nem marad 12 cm alatt. Nagy hangsúlyt érdemes helyezni a födémszigetelésre és a lábazatszigetelésre is. Utóbbinál a járdaszint alá legalább 70 cm-rel érdemes a lemezt elhelyezni.
Érdeklõdésünkre kifejtette, a komplex energia-megtakarítás három szemponton, a nyílászárók cseréjén, a hõszigetelésen és a fûtés korszerûsítésen alapul. Ez utóbbi a gázkazánok kondenzációs kazánra vagy agripellet tüzelésû kazánra cserélésével kiváló hatékonyságú. Ha a fatüzelést választjuk, ügyeljünk, hogy a fûtésre használt fát teljesen szárítsuk ki. A legjobban akkor járunk, ha fokozatosan is, de mindhárom megtakarítási formát meg tudjuk valósítani.

További információkért érdeklõdjenek a Szentes, Horváth Mihály u. 4. szám alatti bemutatóteremben vagy a 06-30/289-0785-ös telefonszámon. E-mail: bohusestarsa@tvnetwork.hu

dite –  (x)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.