Miért fontos a harmónia?

Ahhoz, hogy az ember harmóniában élhessen, tudnia kell, hogy nem egy üres térben lebeg. Nem tehetünk meg bármit. Léteznek olyan magasabb erkölcsi szabályok, amelyek minden korban azonosak. Értékeinket azért kell követnünk, mert nélkülük az ember önzõvé válik és elmagányosodik.

A szorongás elsüllyeszti a lélek nyugalmát, a háborgó lélek pedig megbetegíti a testünket. Másokért végzett munkával képessé tehetjük magunkat arra, hogy belsõ énünket fejlesszük, és érzéseink felerõsödjenek.
Mi történik bennünk ilyenkor? 1. A gerincoszlop tetején az agytörzsünk helyezkedik el. Itt van az érzelmi központ, olyan feladatokat végeztet velünk, amit nem is akarunk (pl. olyan ételt kell fogyasztani, amit nem szeretünk). 2. A gondolkodás központja az ellenkezõjét akarja, pl. az elfogyasztott étel elrontja a gyomrunkat. Ez veszélyes is lehet, inkább ne tegyük, mert feszültséget is okoz. Vagyis agyunk két jól elkülöníthetõ területe az érzelemért és a gondolkodásért felelõs. Ezek kapcsolatba lépnek egymással, és a végsõ döntés az agyban történik. Pl. Sok olyan ember van körülöttünk, akiknek mindenük megvan. Sikeresek, jó munkahellyel, szép házzal, elegáns autóval. Mégsem boldogok, belül ürességet éreznek. Nem találják a helyüket, csak vannak. Miért? Vajon képesek vagyunk-e arra, hogy megkülönböztessük a jó és rossz, helyes és helytelen cselekvést? Képesek vagyunk-e önmagunkat gyógyítani? Vágyainkat, késztetéseinket egy idõre elhalasztani? Sok-sok hasonló kérdés lehetne még.
Ha végig gondoljuk, akkor IGEN, mert van velünk született belsõ adottságunk, amit tovább fejleszthetünk. A harmónia legfontosabb célja: rendszeresen figyeljünk magunkra, a belsõ érték minden ember számára nagy kincs!
Csordás Istvánné
természetgyógyász
eü. szaktanácsadó

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.