Koszta-kiállítás titokzatos magángyűjtőktől

A százötven éve született legendás Koszta József műveiből nyílt tárlat a szentesi Koszta József Múzeumban. Eddig kiállításon nem, vagy csak nagy ritkán látott, magángyűjtők által féltve őrzött Koszta-képek kerültek most rövid ideig a látogatók elé. A Koszta-emléktárlatot  a múzeumi világnapon, május 18-án, szerdán 16 óra 30 perckor dr. Nagy Imre művészettörténész nyitotta meg.

A kiállításra került huszonhárom alkotás több magángyűjteményből érkezett. A magángyűjtők nem kívánják kilétüket felfedni, így a tárlatot egyfajta titokzatosság lengi körül.

A július 2-ig megtekinthető kiállításon elsősorban olajfestmények láthatók, közöttük több nagyméretű kép is. A „Kenyni muszáj” című tárlaton tájképeket,  virágcsendéleteket, portrékat és grafikákat mutat be a szentesi Koszta József Múzeum.

„A képek reprezentálják Koszta festői útkeresését és a csakis reá jellemző festői stílust, a kifejezésmódját megtalált európai rangú magyar festőóriást is” – mondta Béres Mária, a közgyűjtemény igazgatója.

Koszta József festészeti tanulmányait 1885 és 1888 között a Mintarajziskolában kezdte, majd a Müncheni Akadémia hallgatója lett. Hazatérte után neves festők irányítása alatt képezte magát, Lotz Károly és Székely voltak a tanárai. Tanulmányutakat tett, Párizsban, Rómában és Hollandiában. Visszahúzódó természetének legjobban a tanyasi élet magánya felelt meg. Közel 30 évig egy Szentes melletti tanyán élt és dolgozott.

Medgyesi Konstantin
sajtóreferens Csongrád Megyei Múzeumok

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.