Gólyásház – a népművészeteké

Újszentesi néptáncosok.jpgSzeptember 20-án került sor a több mint százötven éves mûemlék, a köztudatban “gólyásházként” ismert, mára megújult épület ünnepélyes átadására.

A hajdani polgárház Juhász Márta fõépítész tervei alapján épült újjá, a megvalósuláshoz pedig a Phare CBC határokon átnyúló projektjeit támogató alapja 75 millió forintnak megfelelõ euro összeggel nyújtott segítséget.

A gólyásház udvara.jpg

A Petõfi utca 4. szám alatti ingatlan hosszú évek óta csak a kéményén fészkelõ gólya pár otthona volt. A mûemlék – rendezetlen tulajdonviszonya miatt – fokozatosan pusztult. A helyi önkormányzat azonban folyamatosan kereste a lehetõségét annak, hogy jó gazda módjára birtokba vegye és életre keltse a város központi részét csúfító épületet.
A sikertelen próbálkozások után 2004. nyarán készítették elõ és nyújtották be a romániai, Temes megyei testvértelepülés, Újszentessel közös Phare CBC pályázatot olyan Népmûvészetek Háza kialakítására, ahol a határ  menti térségek kézmûves hagyományainak ápolására és bemutatására nyílhat most már tevõlegesen is lehetõség, hiszen a pályázat sikeres volt.  A 125 milliós beruházás tavaly õsszel vette kezdetét és mostanra, a pályázatban vállalt határidõre készült el.

Gólyásház_1.jpg

Az ünnepélyes átadásra eljött az éppen idén 115 éves Újszentes község polgármestere, Szilágyi Géza, és a képviselõ testület tanácsosa, Dénes Ildikó is, aki népdalcsokorral örvendeztette meg a jelenlévõket.
Szilágyi Géza a közös történelmi múltra utalva elmondta, hogy 133 szentesi család hozta létre annak idején a Temes megyei református kistelepülést, amelynek 2750 lakójából már csak 1100 a magyar ajkú. Bár várhatóan Románia is uniós tagállam lesz jövõre, ma sem természetes sokaknak a román, magyar és uniós lobogó együttes használata. Visszautalva e sikeres pályázatra, leszögezte, az együttmûködési szándék részükrõl továbbra is él, hiszen termálvíz adottságaik jobb kihasználásában számítanak a szentesiek tapasztalataira. A helyi gazdák érdekében pedig létre kívánnak hozni egy terménybevizsgáló intézetet, ami szintén alapja lehet az együttmûködésnek. A népmûvészetek, hagyományok ápolásában olyan páratlan kinccsel rendelkeznek Temes megyében, amely turisztikai értékkel bír, – fogalmazott.

Gólyásház2.jpg

A létesítmény korhû udvarán énekelt a Petõfi Sándor Általános Iskola kórusa Nagy János vezényletével. Újszentesrõl érkezett néptánccsoport mûsorát is láthattuk. Az udvarban kemence, középen pedig a kismesterségekre utaló térplasztika, Börönte László keramikusmûvész alkotása látható. A Népmûvészetek Háza kulcsát Szirbik Imre polgármester a fenntartó Szivárvány Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény igazgatójának, Kálmánné Szabó Erzsébetnek adta át azzal, hogy a fiatalok töltsék meg élettel a házat, és vigyék tovább a kézmûves hagyományokat. 

Kép és szöveg:
Dömsödi Teréz

Diákok birodalma.jpg

Petőfi_iskola_nagykórusa.jpg

Szilágyi Géza beszéde.jpg

Ünneplők.jpg

Dénes_Ildikó_énekel.jpg

Újszentesi néptáncosok.jpg

Újszentesi táncosok2.jpg

Újszentesi táncosok3. jpg

A kulcs átadása.jpg

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.