Közösségi Felsőoktatási Rangsor

A Debreceni Egyetem Természettudományi Kara lett a 2010-es év legnépszerûbb intézménye a Mark-MyProfessor.com oldal által készített felsõoktatási rangsor szerint, amely több mint 30.000 felsõoktatásban tanuló diák értékelése alapján született meg. A diákok az intézményekben dolgozó oktatókról interneten keresztül nyilatkoztak.

A MarkMyProfessor-.com weboldal már közel egy éve egy teljesen újfajta értékelési lehetõséget biztosít a magyarországi diákság számára, akik az oldal segítségével tájékozódhatnak a felsõoktatási intézmények oktatóinak felkészültségérõl, segítõkészségérõl és elõadásmódjáról. E három ismérv alapján jelentõsen könnyebb fõiskolát/egyetemet választani, miközben a már felsõoktatásban tanuló diákok is innen szerezhetnek a leggyorsabban jegyzeteket.
Az oldal sikerességét és hitelét rengeteg pozitív viszszajelzés bizonyítja, emellett az oldal 2010-ben elnyerte a közösségi portál kategóriában az “Év honlapja” díjat is.
A most megjelent felsõoktatási intézményekrõl készített rangsor alapját a diákok értékelése adta. A listába való bekerülés feltételeként az adott felsõoktatási intézménynek legalább 10 pontozott tanárral kellett rendelkeznie, és minimum 50 értékeléssel. A sorrendet ezután a tanárok pontszáma határozta meg, amibõl egyértelmûen kiderült, a diákok szerint a Debreceni Egyetem Természettudományi Kara rendelkezett 2010-ben a legtöbb kiváló oktatóval. Utóbbi mellett a Nyíregyházi Fõiskola Bölcsészettudományi és Mûvészeti Fõiskolai Kara és a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara kapott helyet a dobogón. A top 10-es listát az alábbi linken van lehetõség megtekinteni:
http://markmyprofessor.com/iskola/toplista.html?archive=2010.

NEM AZ AMALGÁMTÖMÉSRE

A nagysikerû fogászati prevenciós szûrõprogram, a PreFog újabb lehetõségekkel bõvülhet a jövõben. A rendszeres fogászati szûrést propagáló programsorozathoz csatlakozott egy fogtömés alapanyagokat forgalmazó vállalat, amelynek vezetõi hasonlóan elkötelezettek az amalgám tömések kiiktatásában, mint a szûrõprogram szervezõi. A két cég között jelenleg egyeztetések zajlanak az amalgám tömések mindenki számára elérhetõ ingyenes cseréjérõl.
Manapság a fogászati tömések során a fogorvosok sokkal szívesebben használnak kompozit tömõanyagot, mint a régi idõk jól bejáratott amalgám tömését. Ennek fõ oka nem csak az újfajta fehér tömõanyag esztétikusságában rejlik, hanem abban is, hogy utóbbi összetétele nem tartalmaz egészségre káros összetevõket. Ezzel szemben az amalgám tömés bizonyítottan negatív hatással van az egészségre, ugyanis a benne levõ higany különbözõ ételek és italok hatására feloldódhat és a szervezetbe jutva nagy károkat okozhat. Sokan pontosan emiatt minél hamarabb eltávolíttatják régi tömésüket és kompozit típusúval helyettesítik, azonban az emberek jelentõs többsége ezt anyagi megfontolásból, vagy idõ és információ szûkében nem teszi meg. Számukra nagy lehetõségként szolgálna egy olyan kezdeményezés, ami a régi tömések kicserélését is céljául tûzi ki.

NAPKORONA BAJNOKSÁG

A napenergia-felhasználás népszerûsítését szolgálja az az európai kezdeményezés, amelynek keretében hazánkban is megrendezik a Napkorona Bajnokságot. A települések 3 kategóriában pályázhatnak április 20-ig a napkollektoraik, napelemeik egy fõre esõ energiahasznosítási adataival. A május 5-i díjátadáson kategóriánként három magas presztízs értékû díjat osztanak ki, számos különdíj kíséretében. Az elsõ helyezett településnek lehetõsége van részt venni a nemzetközi megmérettetésben is.

RÁKBETEGEK JÖVŐJÉÉRT

A gyógyulásért folytatott küzdelem jelentõségérõl beszélt Szûcs Lajos alpolgármester a Rák Világnapja alkalmából Szentesen szervezett ankéton (képen). Tõle Mikéné Bodor Mária, a Rákbetegek Országos Szövetségének  elnöke vette át a szót, aki röviden ismertette a Párizsi carta lényegét, amely a rákbetegek jogait részletesen tartalmazza. A nemzetközi mozgalmat generáló dokumentum a betegek érdekében történõ teljes körû összefogásra összpontosít.
Majd dr. Kispál Mihály onkológus fõorvos  a rákbetegség kialakulásának sajátosságairól beszélt. Szólt arról, milyen jelentõs a betegszám növekedés a 45-65 éves korosztályban, és azokról a tünetekrõl is részletesen, (fogyás, fájdalom, nyelési nehézség, duzzanat, vérszegénység, nem gyógyuló sebek) amelyeknek azonnali kivizsgálása szükséges, majd a gyógyulás lehetséges szakaszait ismertette.
– Tudatosítani kell, hogy a rák megelõzhetõ és gyógyítható. A megbetegedések harminc százaléka ki se alakulna, ha nem volna ennyire jellemzõ az elhízás – hangsúlyozta dr. Kispál Mihály Csaba onkológus fõorvos, aki a megelõzés kapcsán egy szakadék elõtti figyelmeztetõ tábla kihelyezésének hasonlatával élt. Majd tizenkét gyanújelet sorolt fel, és a gyógyítás módjairól is hallhattuk.

TAVASZI TAKARÍTÁS

A hó elolvadása után egyre jobban szembetûnõ az ingatlanok elõtti árkok, járdák, zöldfelületek elhanyagoltsága. Sok a szemét a bokrok aljában, az árkokban, az utak és járdák mellett.
A Polgármesteri Hivatal arra kéri a lakosokat, hogy a közterületeken felgyülemlett hulladékot takarítsák össze. Ha minden lakos, vállalkozás és intézmény csak napi 10 percet fordít  közterülete rendbetételére, akkor településünk újra szép és tiszta lesz. Az esztétikum pedig jó hatással van komfortérzetünkre is. Az üzletek, vendéglátó egységek, irodák, társasházak elé tegyenek ki szemétgyûjtõ  edényzeteket, legyünk igényesebbek. Egy kis odafigyeléssel tegyünk többet azért, hogy jól érezzük magunkat  a mi kis városunkban! – szól a felhívás.

FOGADÓNAP

Szirbik Imre, Szentes város polgármestere lakossági fogadóórát tart február 24-én 9 és 11 óra között a hivatali helyiségében. 14 és 16 óra között a polgármesteri hivatal 220-as irodájában Szûcs Lajos és Karikó-Tóth Tibor alpolgármesterek fogadják a panaszosokat.

MÁRCIUS 15-ÉN

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére Szentes Város Önkormányzata március 15-én 10.30 órától megemlékezést tart a Kossuth téren. A koszorúzás és ünnepi beszéd után kulturális mûsor, valamint a Megyeháza Kulturális és Konferencia Központban 12 órakor kezdõdõ Pilvax Kávéház ünnepi programjára várják a lakosokat.

ELMARAD

A február 20-ára meghirdetett Weiner Kamarazenekar koncertje elmarad. A hangverseny bérletek február 28-ára (19 óra), a Botos Brothers gitárestjére érvényesek.

5 hozzászólás “Közösségi Felsőoktatási Rangsor” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    ANGYALFÜTTY

    A Szentesi Mûvelõdési Központ szervezésében a Pódiumbérlet negyedik elõadása Berecz András népdalénekes mesemondó kedves dalaiból, meséibõl összeállított mûsora.
    A Megyeháza KKK nagytermében március 3-án 19 órától láthatják és hallhatják a karizmatikus elõadót. Belépõk elõvételben 1800 Ft-ért váltható az ifjúsági házban.

  2. Dömsödi Teréz:

    KÖZMŰVELŐDÉSI DÉLUTÁN

    A HM Rekreációs és Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft Szentesi Intézménye és a 37. II. Rákóczi Ferenc Mûszaki Ezred nyílt közmûvelõdési délutánra hívja az érdeklõdõket a Hegedûs László Helyõrségi Klubba. Február 24-én (csütörtökön) 14 órától Bimbó József nyá. ezredes, hadtörténész tart elõadást a 2. hadsereg stratégiái a doni hadmûveletekben címmel.
    A program a civil lakosság számára is látogatható!

  3. Dömsödi Teréz:

    ECDL KÉPZÉS

    Az Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP “Építõ közösségek”, közmûvelõdési intézmények az élethosszig tartó tanulásért témában sikeresen pályázott Szentes három közmûvelõdési intézménye. A 2009-ben alakult konzorcium tagjai a Városi Könyvtár, a Szentesi Mûvelõdési Központ és a Jövõnkért Alapfokú Mû-vészetoktatási Intézmény. A projekt eredményeként az intézmények felnõttképzési intézményi akk-reditációt szereztek. 7 modulos ECDL számítástechnikai képzés keretében 30 hallgató 250 órában sajátította el az informatikai írástudást, és tett sikeres házi vizsgákat.

  4. Dömsödi Teréz:

    A KÖNYVTÁRBAN

    A Szentes Városi Könyvtárban bemutatkozik az Ugorgyunk Társulat. A közönséget február 22-én 18 órára hívják “Nyomozzuk a detektívet!” címû felolvasó estjükre. A mûsort szerkesztette és vezeti Poszler György tanár. A szereplõk: Dózsa Erzsébet, Hol-man Endre, Keserû Imre, Papp László és Rácz Attila.
    Február 23-én a Krúdy Gyula Baráti Kör szervez elõadást “Õrzõk és várak” címmel. 18 órakor Petõ Bálint történésszel találkozhatnak az érdeklõdõk.

  5. Dömsödi Teréz:

    HANGVERSENY

    Farsangi növendékhangversenyt rendez a Lajtha László Alapfokú Mûvészetoktatási intézmény és Hangversenyközpont március 3-án, amelyre a növendékhangverseny bérletek érvényesek. Jegyek a zeneiskolában 500 Ft-os áron válthatók. A hangverseny 17 órakor kezdõdik.
    Március 9-én szerdán a Csongrád Megyei Kortárszenei találkozóra kerül sor. Errõl, és sok más aktualitásról további részletek olvashatók a http://www.lajtha-szentes.hu internetes oldalon.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.