Az ügyvéd válaszol: Bolti lopásért vagy engedély nélküli pecázásért elzárás?

Olvasói kérdés: „A híradásokban (az újságok több hírt is közöltek) hallani arról, hogy bolti lopás vagy engedély nélküli horgászás miatt a bíróság elzárásra ítélte az elkövetetõt, hogyan lehetséges ez?”

Ügyvédi válasz: A jogalkotó felismerte azt, hogy a polgármesteri hivatal illetékes ügyintézõjének nem volt olyan hatósági jogköre – gondolok itt arra pl: nem tudott házkutatást tartani -, hogy a tulajdon ellen indított szabálysértési ügyekben hathatósan fellépjen. Sajnos mivel a felelõsségre vonás nem volt elég hatékony, sok esetben elévülés okán meg is kellett szüntetnie az ügyeket a hivatalnak, így az elkövetõ minden retorzió nélkül követhette el a cselekményét. Amióta a rendõrség „intézi” ezen ügyeket, az élet igazolta a jogalkotó helyes döntését, hiszen az eddig akadozó ügyintézés sokkal hatékonyabb és gyorsabb lett.
A Szabálysértési Törvény 2010. év augusztus hó 19. napjától megváltozott, amelynek a legfontosabb eleme a tulajdon elleni szabálysértéseket érinti, így a 20.000 Ft – ot meg nem haladó esetekben elzárással sújtható az elkövetõ, illetve 150.000 Ft-ig terjedõ pénzbírsággal. Lényeges eleme a törvénynek, hogy fiatalkorúak is elzárással büntethetõk, õrizetbe vehetõk.
A törvény alapján az ún. elõkészítõ eljárást a rendõrségnek kell lefolytatnia, ennek eredményeként bíróságra kerül az ügy. Lényegében a rendõrség „munkatársa” – KMB – látja el az ügyészi feladatot a bíróság elõtt (a vádat a rendõrség, mint szabálysértési hatóság, képviseli). A tulajdon ellen indított esetek többsége bolti lopás, a tettenérés 80%-os felderítettséget mutatott. Ezen kiemelkedõ felderítési arányok a biztonsági kameráknak és az áruvédelmi eszközöknek köszönhetõek. Az engedély nélküli horgászásnál a kifogott hal elvitelével az elkövetõ lopást is megvalósít.
Dr. Dömsödi József
ügyvéd

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.