Programok a következő napokban

KIVÁLÓ SPORTOLÓK KÖSZÖNTÉSE 

Szentes Város Önkormányzata  február 12-én 10.30 órától rendezi azt az ünnepséget, amelynek keretében az elmúlt év legeredményesebb helyi sportolóit köszönti. A rendezvénynek ezúttal is a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok ad otthont.

A VÁROSI KÖNYVTÁRBAN

Nagy László költőről emlékeznek meg február 2-án. A 18 órakor kezdődő irodalmi est keretében dr. Horváth György osztja meg gondolatait az alkotó líraiságának rejtelmeiről.

***

Konyhában – kötényben címmel a Szentesi Művelődési Központ díszítőművész köre rendez kiállítást. Harminchárom alkotó más-más módon dolgozta fel a témát, s munkájuk eredményét most mindannyian láthatjuk február 5-étől március 4-ig. 15 órakor megnyitó beszédet mond Szemerédi Endréné szakkörvezető. A kötény történetéről Kovács Ivánné beszél. Közreműködik Gácsi Dorka Éva (vers) és Karikó-Tóthné Puskás Gabriella (tekerőlant).

 A KERÁMIA SZENTESI HAGYOMÁNYAI

A Tokácsli Galéria február 3-tól fogadja látogatóit Bese László és Kádár Barbara kerámia munkáival. Az alkotásokat dr. Mód László néprajzkutató ajánlja az érdeklődők figyelmébe 17 órai kezdettel. Közreműködik a Pengető Citerazenekar.
Kevés olyan, a helyi szellemi kulturális örökség részét képező kézműves-tevékenység létezik a Dél-alföldön, amelynek az elmúlt években két képviselője is állami kitüntetésben részesült volna. A mester, Bese László 2008-ban kapta meg a Népművészet Mestere címet, tanítványa, Kádár Barbara pedig 2010. október 22-én Budapesten, a Néprajzi Múzeumban vehette át a Népművészet Ifjú Mestere díjat.
Bese László élete elválaszthatatlanul összeforrt a szentesi feketekerámia készítésével, amelynek fortélyait, alapfogásait az 1940-es évek elején a Berényi família tagjaitól sajátította el. Munkássága nemcsak a díszedények készítésére terjedt ki, hanem generációkat vezetett be az agyagművesség rejtelmeibe.
Kádár Barbara 1993-ban találkozott először az agyaggal Bese Lászlónál, aki lépésről-lépésre adta át neki tudását és szakmaszeretetét. A mester sajnos nem érhette meg azt, hogy tanítványa megkapja a fiatal népi alkotóművészek számára adományozható legnagyobb elismerést, ami a díjazottra a jövőben különféle terheket is ró, hiszen tovább kell éltetnie a szentesi feketekerámia örökségét. Ez egyfelől a kézművesség gyakorlását, fejlesztését, másfelől viszont átadását jelenti, amelyhez kellő szakmai hátteret biztosíthat a kitüntetés.

HANGVERSENYEK

A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpont az alábbiak szerint várja a közönséget:

(Előzmény cikkünk: www.varosivisszhang.hu/?p=9401)

KÖZKÍVÁNATRA…

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.