Szentes Ipari Park = versenyképesség – Új vállalkozás települ

Minden kisváros életében nagy és egyedülálló lépés lenne az, amit Szentes városa tett a „Térség legnagyobb, legmodernebb Ipari Parkja” büszke, képzeletbeli cím elérése érdekében. 2007-től kezdődően, hosszas és alapos koncepció kidolgozás, pályáztatás, majd kemény munka által mára, 2010 decemberére elkészült a Szentes Ipari Park legújabb fejlesztési üteme.

December 15-én tartották a szentesi Megyeháza dísztermében azt a projektzáró sajtótájékoztatót, amikor bemutatták az újonnan elkészült fejlesztéseket, melyek által élvonalbelivé vált a Szentes Ipari Park. A fejlesztések rövid és hosszú távú célokat szolgálnak.

2007-ben terjesztették a képviselő-testület elé azt a fejlesztési koncepciót, mely tartalmazta a Szentes Ipari Park rehabilitációjának, fejlesztésének, bővítésének tervezetét.  A fő cél elsősorban az volt, hogy a helyi és térségi, egyéni-, mikro-, kis-, közép – vállalkozások jobb, komfortosabb körülmények között kezdhessenek bele a munkába, fejlődhessenek tovább; ezáltal Szentes város és a kistérség lakóinak új, korszerű munkahelyek létesüljenek. E gazdaságfejlesztő tevékenység két, fontos momentumot állított a középpontba: az életminőség javítását (tehát az egyéni és közösségi jövedelmek növekedését), valamint Szentes regionális szerepének megerősödését, mint mindenképpen megvalósítandó törekvéseket.

 „Mivel a gazdaság szféráját alaposan górcső alá vettük, szem előtt kellett tartanunk annak egyik elhanyagolhatatlan elemét is: a versenyképességet. Ez komoly befolyásoló erővel bíró tényező, amelynek egyik fontos alapelemét képezi a megfelelő infrastruktúra, annak elérhetősége, minősége.” – tudtuk meg a Szentes Ipari Park projektzáró sajtótájékoztatóján Bocskay Istvántól, a projekt vezetőjétől.

Épp ezért, hogy hosszú távra tudjanak tervezni, és a kitűzött célokat meg tudják valósítani, először az infrastrukturális hátteret kellett megteremteni, esetenként pedig feljavítani. A város segítségére ebben a DAOP-1.1.1/A-2008-0021-es számú, „Szentes Ipari Park általános infrastruktúra és üzleti környezet fejlesztése” című projekt, valamint közreműködő szervezetként a DARFÜ Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség, Nonprofit Kft. voltak.

A 2006-ban létrehozott zónák (azaz az északi-, déli-, keleti-, nyugati zóna) szisztematikus, jól átgondolt fejlesztési koncepció által indulhattak fejlődésnek. Az Északi zóna (ami a 45. számú főút melletti frekventált helyen található), 50 hektáros területén szektorok kerültek kialakításra. Az „A” szektor magában foglalja az egykori katonai épületeket, területeket, amelyek korábban a Magyar Honvédség tulajdonát képezték. A kiváló, „D”, azaz autópálya minőségű, 1670 méternyi útburkolat, szennyvíz – és csatornahálózat is kialakításra került. Az északi zóna egy másik részén található a Vállalkozói Falu, ami szintén e projekt keretei közt valósulhatott meg.

„A 12 hektáros területet kisebb parcellákra osztották, közműves telkekké alakították át. Ezek nagysága 2500m2 -től 2 hektárig terjedhet, igény szerint. Az elnevezés is sugallja e terület fő koncepcióját: az úgynevezett családias, egymás megsegítésén, a közös munkán alapuló, gyümölcsöző üzleti tevékenység folytatását. Ide egyaránt betelepülhet helyi, vagy térségi, kis-, de akár középvállalkozás is. A fő cél a kisvállalkozások betelepítése, fejlődésüknek elősegítése” – hangzott el Szirbik Imre, Szentes Város Polgármesterének beszédében.

A Déli zóna Szentes Ipari Park déli részén, a 45. számú főközlekedési úttól keletre fekvő területen található. E területen több, évek óta sikeresen működő, fejlődő vállalat található. Fontossá vált tehát, hogy megfelelő infrastrukturális környezetben dolgozhassanak. Elsősorban az úthálózat fejlesztése, korszerűsítése, valamint a szennyvíz és csapadékvíz elvezető hálózat kiépítése, javítása volt a cél; a közvilágítási rendszer kiépítése pedig az elmúlt hetekben fejeződött be. A város bevételeinek növelése, munkahelyek teremtése érdekében szintén e területen tervez felépíteni egy közel 2000 négyzetméteres üzemcsarnokot. Szintén e területen, idén ősszel nyitotta meg új üzemcsarnokát a HK – Ceram Kft., melyben tűzálló kályhacsempéket, wellness kerámiákat gyártanak. Az ipari park sikerét mi sem bizonyítja jobban, mintsem az, hogy januárban nyitja meg kapuit a Denti System Kft. csarnoka, és egy mezőgazdasági – kereskedelmi vállalkozás is jelezte: a közeljövőben építeni kíván a területen.

A Keleti – Energia Zóna a 45-ös számú főúttól keletre található A városnak régóta dédelgetett álma az, hogy egy Biomassza Kiserőművet hozzon létre itt; ez olcsó, jó minőségű energiát biztosítana a városnak, a térségnek. A területen kiépült a szennyvíz és vezetékes vízhálózat.

Az Új Széchenyi Terv kedvezőbb lehetőségeinek és a város ösztönzési tervének – például az azonnali, szakmai segítségen túl az önkormányzat által biztosított kamatmentes hitellehetőségig – köszönhetően egyre többen érdeklődnek az Ipari Park területei iránt. Beértek a piaci igények: a tervezés párhuzamban halad az infrastruktúra fejlesztésével.

Kép és szöveg: Just Creative

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.