Szenyéri Dánielre emlékeztek

Szenyéri Dániel tekerős, a Népművészet Mestere születése 125. évfordulója tiszteletére december 4-én 11 órától Szentesen az Ady E. u. 32. sz. háznál – egykori lakhelyén – koszorúzási ünnepségre került sor.

A helyszínen a gyülekezők nagy örömére Szenyéri Dániel csárdás dallamait Balla Tibor szólaltatta meg tekerőn.
A Szentes Város Önkormányzata, a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület, Szenyéri Dániel ma élő családtagjai és a lakóház jelenlegi tulajdonosa által szervezett összejövetelen Hankó Györgyné köszöntötte a résztvevőket, majd kérte fel Oltyán Lajos nyugalmazott igazgatót, Szentes oktatási, kulturális és sport élete sok évtizeden át meghatározó személyiségét, méltassa a 125 éve született népzenész azon munkásságát, mellyel hozzájárult a magyar népzene kincs gazdagításához.

Köztudott, hogy Derzsi Kovács Jenő, Kodály Zoltán, Sárosi Bálint és Zsíros Katalin mellett még sokan mások is felkeresték Dani bácsit azért, hogy az utókor számára rögzítsék, dokumentálják a kb. a XX. század közepéig a Szentes környéki parasztság és kubikosság által kedvelt és művelt tekerő – tárogató hangszerpáron megszólaltatott muzsikákat.

Oltyán Lajos megemlékezését a következőkkel zárta: „A technika, a modernkor ezt a paraszti világot túlhaladta. A dolgunk, hogy a múzeumi tárgyi emlékek mellett a népdal kincsünket is megmutassuk a gyermekeinknek. Ezeket megtanítsuk. Ezzel is megmutatva nekik azt, hogy hogyan éltek dédapáik – mint Szenyéri Dániel is -;  akinek az emlékét lehet és kell tisztelni. Ez is a dolgunk!”
Oltyán Lajos feladat meghatározó szavai után Szenyéri Dánielről – ükunokája – Csiszár Endre egyetemi hallgató elmondta, hogy 2005-ben középiskolásként tágabb családjukban végzett gyűjtőmunkát híres tekerős felmenőjéről. Az ekkor készített dolgozatával – melyre azóta is büszke -, a Szenyéri Dániel Emléknapok Néprajzi pályázatán I. helyezést ért el. A Szenyéri Dániel születése 125. évfordulóján rendezett félórányi megemlékezés végén a családtagok részéről Becsák János unoka, Szentes Város Önkormányzata nevében Mihály Béláné a Polgármesteri Hivatal Művelődési Irodavezetője, a Zöldág MSE és más tisztelők nevében Hankó Györgyné elnök helyezte el Szenyéri Dániel emléktáblájánál a nemzeti színű szalaggal díszített koszorút, miközben újra felcsendültek Balla Tibor tekerőjéről a jól ismert Szenyéri dallamok. Köztük a „Nincs Szentesen olyan asszony…” kezdetű is.

Hankó Györgyné

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.