Zöldséges libavagdalt

Hozzávalók: 1 libaaprólék (kb. 1 kg), 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 zsemle vagy 1 szelet kenyér, 1 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, 1 púpozott evõkanál liszt, só és törött bors ízlés szerint, 1 késhegynyi õrölt gyömbér.

A megtisztított libaaprólékot az ugyancsak megtisztított, egészben hagyott zöldséggel, sóval, borssal, vöröshagymával annyi vízbe tesszük, a-mennyi éppen ellepi. Puhára fõzzük. A lébõl a húst és a zöldséget kiszedjük.

A kockákra vágott zsemlét kevés húslével megöntözzük. A húst lecsontozzuk és a fõtt zöldséggel együtt ledaráljuk. A pépet összedolgozzuk a kicsavart zsemlével, a tojással, a fõtt hagymával és 1 gerezd összezúzott fokhagymával. Ha a massza nem formálható, lágy, akkor 1-2 evõkanál zsemlemorzsát még hozzáadunk. Közepes tepsit elõkészítünk, és sorban, egymás mellé belerakjuk a nedves kézzel formált kisebb gombócokat. Félretesszük.
A húslérõl lekanalazunk egy evõkanálnyi zsiradékot, majd a lisztet rászórjuk, és habzásig forrósítjuk. Ezután felöntjük 3-4 dl-nyi húslével, és folytonosan kevergetve, sûrûre fõzzük. A gyömbérrel ízesítjük, majd a tejfölt is beleöntve, még egyszer felforraljuk. Ezután belekeverjük az összezúzott fokhagymát, de már nem forraljuk. A fokhagymás mártást ráöntjük a gombócokra, és az elõmelegített forró sütõbe toljuk. Addig sütjük, amíg a mártás szép barnáspirosra sül a gombócok tetején.
Bármilyen köret illik hozzá.
Rendkívül jóízû étel, amelyet nagyobb adagban is érdemes készíteni, mert fagyasztható.
Szabó László Szentes

KONYHA ROVATUNK TÁMOGATÓJA A HEUREKA BŐRDÍSZMŰ – JÁTÉK – AJÁNDÉK ÜZLET SZENTES, KOSSUTH U. 15/a. (A KERESKEDŐHÁZ EMELETÉN) Telefon: +36 (63) 317-816

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.