Téglagyártók hagyatékai

A szentesi Gyógyfürdõ klinkertégla falazatú folyosóján nyugdíjas középiskolai tanárral pihentünk, néztük a szép téglasorokat. (Majd ha felújítják, jó lenne meghagyni az eredeti formáját.) Úgyszintén a Horváth Mihály Gimnázium 1887-88-ban épült homlokzatának is.

A Szeged, Brüsszeli krt. 37. Juhász Gyula Rajzmûvészeti Tanszék “L” alakú épületének nyerstégla homlokzata felújítását példaértékûnek véljük. Tõsgyökeres szentesiek, a hajdani tanítókról, tanárokról beszélgettünk… Pedig betegségeinkrõl is lett volna mit mondani. (Tanár úr nevének közzé tételére hozzájárulását nem kértem.)
A Zsoldos Rt. építõanyaggyárában készült szép, tartós téglákból építették az Arany János u. 17. számú telekre a Zsoldos nemzedék családi házának bejárati idomos és íves falazatát. Az Rt. mozaikgyártó üzemében készült az épület szerény belsõ tartós burkolata is. A Kisér, Szent Anna utca sarkára az építész tervezõ nyerstégla vakolt betétes homlokzatú társas otthont tervezett. Staberecz Zoltán a Délépnél tanulta a kõmûves szakmát, a bejárati kapu nyerstégla falazását érdemes megnézni. Az épület homlokzata példaértékû lehet az építeni szándékozóknak.

Monológ: “A klinker vas-oxid tartalmú építõanyag 1100-1200 Celsius fokon égetett, sav- és fagyálló tégla. Ebbõl épült a szentesi Gyógyfürdõ homlokzata és a belsõ falak burkolata. A Drasche gyárak 1867-ben évi 30 millió téglát, dísztéglát, tetõcserepet égettek Budapesten a Kõbányai úton, ahol 1868-71-ig Görgey Artúr vegyészmérnök – volt honvédtábornok – gyárigazgatóként dolgozott. Óbudai üzemében 1928-ban kezdték gyártani a klinker falburkoló téglát. K. F.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.