Karikatúrát készíteni nem könnyű… – Benkó Sándor Csíky művészetéről

Zsúfolásig megtelt a városi könyvtár emeleti olvasótere az elõzõ péntek délutánján, amikor igazi hírességeknek volt köszönhetõ, hogy sport és kultúra összekapcsolódhatott. Dr. Csíky László orvos-szobrászunk életmûvének jeles alkotásai között a fõszerep Puskás Öcsié volt, ám a világhírû futballistáról egy másik világhíresség, Benkó Sándor, a Benkó Dixieland Band alapítója emlékezett meg.

Nagy várakozással készült dr. Csíky László e jeles alkalomra, amikor portré- és karikatúra szobrai társaságában kiemelt helyen szerepelt Puskás Öcsi jellegzetes góllövõ mozdulatát ábrázoló egészalakos szobra és a Puskás Ferencrõl készült portréja.
Ám a lepel alatt lapult még egy meglepetés, immár Benkó Sándornak, a kiváló muzsikusnak szánva: saját portréja.

A kiállítást ajánló Benkó Sándor beszélt Puskás Öcsirõl, mint személyes jó ismerõsrõl, akivel pályájuk párhuzamosan futott, és többször nyílt alkalmuk a találkozásra, beszélgetésre. Felkereste Madridban is, ahol meggyõzõdhetett az örök ifjú Puskás foci iránti lelkesedésérõl, aki idõsödve is folyamatosan edzett, és másokat is erre sarkallt. Tapasztalata szerint a “kis pénz, kis foci” mondása ellenére õ volt az a sportoló, aki maga is kész volt anyagi áldozatot hozni a játékért.
A barát és mûvésztárs dr. Csíky László tehetségérõl elismeréssel szólva azt magyarázta, hogy mit jelent az alázat az alkotásban, s mennyivel nehezebb karikatúrát készíteni, mint elmerülni a realista ábrázolásban, különösen ha a szobrászat mûfajáról van szó.

– Laci szerencsés, mûvészete az abszolút realitás mellett maradt. A belsõ tartalmat zseniálisan képes láttatni. Kiragadja alanyát a valóságból, és azt mutatja meg belõle, ami érdekes. Ezért “késpenge” mentén halad a mûveivel, a realitás, a karikatúra, a groteszk egészséges egyensúlya határán.
Meglátása szerint karikatúrát csak kevés ember tud készíteni. Még nehezebb ez a feladat, ha szobor formájában kell e rövid, tömör mûvet kifejezni. S már sorolta is, amit hamarosan lerajzolva láthatott: “Nagy orr, ortopéd fej, nincs szám…” azaz a róla készült gúnyrajzot. Persze nem szerencsés a szó, hiszen tisztelettel és szeretettel vezetett vonalak mentén a végsõ látvány sem bántó.

Puskás Öcsi megformázásáról így vélekedett:
– Teljesen õt látom. Szabályos testtartását vélem felismerni. A jellegzetes arca valóságos, alig öregedett. Haját mindig zselézte. Õ volt az, aki a pályán, és azon kívül is zseni tudott lenni – mondta. 
Szép muzsika, majd az alkotóval folytatott beszélgetés adta a megnyitó második részét. Dr. Csíky László Benkó Sándor és beszélgetõ társaik, dr. Demeter Attila, valamint Bucsány Gyuri bácsi ny. középiskolai tanár társaságában cseréltek gondolatokat hivatásról: orvoslásról és mûvészetrõl, valamint az anatómia ismeretének alkotást segítõ szerepérõl.

Kép és szöveg: dite

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.