50 millió forintos uniós támogatásból bővítik a Gondozási Központot Fábiánsebestyénben

A napokban adták át a közbeszerzési eljáráson nyertes építési vállalkozásnak a fábiánsebestyéni Gondozási Központ jelenleg kihasználatlan tetõtéri részét, ahol megkezdõdtek az építési, átalakítási munkálatok.

A projekt keretében már beszerezték a hatékony munkavégzést és a magas színvonalú ellátást szolgáló bútorokat, irodai és informatikai berendezéseket, foglalkozató eszközöket. A  Gondozási Központ jelenleg üres tetõterének beépítésével akadálymentes lift és lépcsõház készül. A tetõtéri részt energetikailag korszerûsítik, továbbá a használati meleg víz ellátást napkollektoros rendszer biztosítja majd. Teljes akadálymentesítéssel megfelelõ nagyságú váróterem, eset- és csoportszoba jön létre a kor követelményeinek megfelelõ felszereltséggel. A projekt befejezése után közel 300 négyzetméteres, korszerûen kialakított infrastruktúra és megújított eszközpark fogja szolgálni a házi segítségnyújtás, családsegítés, támogató és gyermekjóléti szolgálat lakossági igények szerinti mûködését.
“Fábiánsebestyén Község Önkormányzata fejlesztési prioritásként tûzte ki a települési ellátó infrastruktúra fejlesztését. Ennek érdekében bölcsõdét indított, tanyagondnoki buszt vásárolt, többféle pályázati forrás igénybevételével fejleszti az oktatási tevékenység infrastrukturális és módszertani hátterét. Jelenleg a háziorvosi és fogorvosi ellátás, valamint a védõnõi szolgálat fejlesztésére elnyert pályázatunk támogatási szerzõdésének megkötése zajlik” – mondja dr. Kós György, a község polgármestere.

A fejlesztést megalapozzák a község demográfiai folyamatai és a növekvõ lakossági igények is. A település fejlõdési lehetõségét támasztja alá, hogy a népesség egyre lassuló mértékben csökken. Ennek forrása elsõsorban a születû gyermekek számának stabilizálódása, valamint a népesség kisebb mértékû vándorlása a fokozatosan fejlõdõ községbe. Emellett az idõs korosztály aránya az országos tendenciákkal összhangban növekszik.
A gazdasági válság hatására az országos mutatókhoz hasonlóan romlott a foglalkoztatottsági helyzet, a munkahellyel rendelkezõk között is számottevõ az alacsony keresettel rendelkezõk aránya. A településen jelentõs a külterületi lakosság hányada. E tényezõk miatt növekszik a szociálisan rászorulók, ellátandók száma.

Az 50 milliós EU-s támogatáshoz az önkormányzat 5.890 ezer forint önrészt biztosít. További részletek olvashatók a fejlesztésrõl honlapunkon: www.varosivisszhang.hu/?p=7763.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.