Rekord palacsintakígyó a fesztiválon – Kígyózó beruházások Derekegyházán

Derekegyház, 1760 lakosával a kistérség egyik legkisebb települése. Fejlõdése azonban az utóbbi években elsöprõ lendületet vett. Szabó István polgármester az eltelt négy év vonatkozásában több mint 900 millió forint értékû fejlesztést vesz számba, amelyekhez  mintegy 80 millió forint önrészt tudott biztosítani a község.

Az utóbbi hetek esõzései úgy a belvíz problémák, mint a folyamatban lévõ szennyvízberuházás munkálatai miatt teszik próbára a lakosságot. A polgármester ezúton is köszöni megértésüket, türelmüket. A szennyvízberuházás még tavaly elkezdõdött, most folyik a szennyvíztisztító telep betonozása. A megtisztított szennyvizet nemsokára egy  4,5 hektáros nyárfaerdõ gyökérzete fogja elnyelni. A mintegy 650 milliós beruházás végét szeptember 30-ig tervezik.
Az uniós források felhasználásának ezzel nincs vége Derekegyházán.  DAOP pályázat keretében keltik ugyanis életre a tompaháti mûvelõdési házat, mintegy 22 millió forintból. Tompaháton 280-an élnek, – mondja a polgármester, s ezentúl hetente négy napon keresztül 3-4 órában üzemel a kultúrházuk. A szennyvízhálózat kiépülésével teljes összkomfort valósul meg ezen a településrészen is – tudjuk meg, ahogy azt is, hogy gõzerõvel folyik a fõtér kialakítása.

– Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Alap a fõtér rekonstrukcióra közel 50 millió forintos támogatást biztosított, amihez az önkormányzat 13 millió forintot tesz hozzá, és kerékpárutat, járdákat, parkolókat, az intézmények közötti szerviz-utakat létesít. A megújult fõtér lesz ugyanis a községi rendezvények helyszíne a jövõben. Hangu-latos szökõkút, nagyobb zöldfelület, napelemes közvilágítás is része a beruházásnak.
A parkrendezés a mûvelõdési ház elõtti sétányt is érinti, területfejlesztési pályázatból 5 millió forintot tud erre fordítani a község. Idén itt lesz a palacsinta fesztivál, ezért fontos, hogy idõben elkészüljenek. Jövõre a mûvelõdési ház is megújulhat az ún. IKSZT program keretében.
A települési iskolában alsó tagozat mûködik 46 tanulóval. Szabó István megerõsíti, hogy ez a létszám jövõre már biztosan tartható. A szentesi önkormányzattal közös pályázatuk az iskola épületet érinti, ahol új, költség hatékony fûtésrendszert alakítanak ki. Mintegy 2 millió forintból elkészült az óvodai játszótér, és további fél millió forintból új játékokat, kiságyakat vásároltak az óvoda számára – vázolja a polgármester.

Hozzá teszi, van még két további folyamatban lévõ pályázatuk, amelyek szerzõdéskötés alatt állnak, már elkezdték a közbeszerzési eljárást. Az egyik az a kerékpárút projekt, amely a község belterületén további 500 méter, Nagymágocs irányában pedig 3 kilométer kerékpárút kialakítását teszi lehetõvé. A kerékpárút különösen fontos idegenforgalmi szempontból, mert a horgásztó mellett halad el, életbevágó Papptelek lakossága számára a biztonságos közlekedés érdekében. A másik a belvízelvezetõ rendszer kialakítására vonatkozó 50 milliós beruházás.
S ha már az idegenforgalomról is esett szó, szólt a polgármester a Derekerdõ Kft. EMVA pályázatáról, melynek keretében a horgásztavak mellett vadaspark létesül. A Derekegyházért közhasznú egyesület viszont a tompaháti volt óvoda épületét alakítja át ifjúsági szállássá, ahol 28+4 fõ elhelyezésére nyílik lehetõség. A községi gyermeküdültetés  központja újabb 50 milliós projekt, amely rendszeres ifjúsági programok helyszíne lehet majd ezután.

Július 9-10-11-én kerül sor a községben a falunapokra. Szabó István polgármestert errõl is kérdezzük.
– 9-én kiállítás megnyitóval indul a programsorozat. 18 órakor erdélyi testvértelepülésünk képviselõivel közösen kopjafát avatunk, kifejezve ily módon is magyarságunk, összetartozásunk.
Szombaton horgászversennyel indul a nap, lesz trabant találkozó, Árpádha-lom-Derekegyház öregfiúk mérkõzés. 14 órakor kezdjük a Palacsinta fesztivált. Idén két rekordot is szeretnénk jegyezni, az ország leghosszabb palacsinta kígyójával, valamint a Fémtechnika Kft. jóvoltából egy másfél méteresre sült palacsintával. Délután a színpadi mûsorok lehetõséget adnak helyi, szentesi, szegvári tehetségek bemutatkozására, majd este 8 órakor színpadra lép a 2 paraszt (paraszt rock) formáció, utánuk Sipos F. Tamás énekel. A capoiera bemutatót követõen meglepetésre számíthat a közönség – sorolja.
A harmadik napon a hagyományos fõzõversenyre kerül sor, számos gyermekprogram, koronglövészet is fogadja az nagyérdemût.
Dömsödi Teréz
(Fotó: D. M.)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.