E havi témánk: Évközi törvényi módosítások

A Katalin Team Adó- és Pénzügyi Tanácsadó KFT ügyvezetõje, Kánvási Katalin közgazdász, adó- és járulékszakértõ rovata

Az új kormány számos ponton módosította a 2010. január 1-tõl hatályos törvényeket. A módosításokat lobbi érdekeknek engedve tette, illetve kihasználta (-ja) a kétharmados többségét a parlamentben.

1. Úgy tûnik, hogy a helyi adókról szóló törvényt teljes egészében visszavonták. E szerint július 1-tõl minden marad a régi rendszerben, mintha mi sem történt volna. Az elsõ féléves adatszolgáltatásokat az APEH-nak kellett megtenni (iparûzési adóalany ki- és bejelentkezések, 2010-ben megszûnõk bevallásai, ideiglenes iparûzési tevékenység bevallása és az adó megfizetése). Mindezek július 1-tõl visszakerülnek a székhely szerinti önkormányzat hatáskörébe. Szerencsénkre, az öszszes elsõ félévi adatot nem kell ismételten beadni az önkormányzatnak, hiszen az adóhatóság majd elektronikusan mindent vissza fog adni az illetékes önkormányzatnak. Figyelni kell arra is, hogy a 09. 15-ig esedékes befizetési kötelezettségeket nem az adóhatóság bankszámlájára kell teljesíteni, hanem az illetékes önkormányzat számlájára (ugyanúgy, ahogy eddig). Aki már elõre befizette az APEH bankszámlájára a 09. 15-ig esedékes összeget, az természetesen átvezethetõ más adónemre.
2. Korábban alkalmi foglalkoztatás, 04. 01-tõl egyszerûsített foglalkoztatás napjai eddig szolgálati idõnek számítottak. Ez azt jelenti, hogy amikor az összes munkában töltött idõt összesítik a nyugdíj számításához, ezek a napok is számítanak. 07. 15-tõl a jogszabály rendelkezései szerint az egyszerûsített foglalkoztatás nem számít a nyugdíj számításánál szolgálati idõnek!
A cikk megjelenéséig még nem ismert az egyszerûsített foglalkoztatás új bejelentési  szabálya.
3. Az 500 mFt alatti árbevétellel rendelkezõ kis- és közepes vállalkozások társasági adó kötelezettsége 10 %. Az összes részletszabály még nem ismert, de nagyon örülünk az adó csökkentésének.

Amennyiben van olyan adózással kapcsolatos téma, amelyrõl szívesen tájékozódna jelen kereteken belül, kérem juttassa el hozzám témajavaslatát az alábbi e-mail címre, vagy kérje telefonon: 06/20/985-17-07 (x)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.