Cél a megyei cigányság egyesítése

Szándéknyilatkozatot fogadtak el Csongrád megyei roma kisebbségi önkormányzati és kisebbségi szervezetek képviselõi arról, hogy az õszi önkormányzati választáson a Fidesz jelöltjeit támogatják. A dokumentumot a Megyeházán látták el kézjegyükkel. A roma fórumot Károlyi Sándor megyei képviselõ, kisebbségi tanácsnok hívta életre.

A Megyeházán szombaton (jún. 5.) megtartott fórumra a megye romák lakta településeirõl érkeztek a roma önkormányzatok és egyéb roma szervezetek képviselõi Károlyi Sándor megyei kisebbségi tanácsnok, a Lungo Drom megyei elnökének meghívására. Képviseltették magukat többek között Szentesrõl, Csongrádról, Hódmezõvásárhelyrõl, de kisebb településekrõl is, mint Baks, Magyarcsanád, Apátfalva és Mindszent, s természetesen a megyeszékhely, Szeged kisebbségeinek delegáltjai is részt vettek a rendezvényen. Megtárgyalták a roma kisebbség sajátos aktuális problémáit és a jövõ lehetõségeit is. A tanácsokozás végén egy szándéknyilatkozatot is aláírtak arról, hogy egységet kívánnak teremteni Csongrád megyében a cigányság körében, és készülve az õszi önkormányzati választásokra, a Fidesz jelöltjeit támogatják majd.

A tanácskozáson rövid idõre megjelent Magyar Anna, a megyei közgyûlés elnöke, parlamenti képviselõ is, aki köszöntõjében deklarálta: továbbra is együtt kívánnak mûködni a kisebbségi szervezetekkel. Az elnök asszony említett néhány példát: 2007-tõl kezdve minden évben kiírták a megyei kisebbségi alap pályázatát, amelybõl civil kezdeményezéseket támogattak, emellett roma értelmiségi konferenciát és roma mûvészek kiállítását szervezték meg, továbbá roma fõiskolásoknak ítéltek meg ösztöndíjakat. A roma felzárkózást elõsegítõ kezdeményezéseket folytatni kívánják.
A megye kisebbségi tanácsnoka élõ összekötõ kapocsként segíti elõ a közös programokat.
Az eseményen részt vett Dr. Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke is.

Csongrád Megyei Közgyûlés Sajtószolgálata 

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.