E havi témánk: Május elsejétől érvényes adóváltozások

A Katalin Team Adó- és Pénzügyi Tanácsadó KFT ügyvezetõje, Kánvási Katalin közgazdász, adó- és járulékszakértõ rovata.

1. Munkába
járás
költségtérítése

A munkáltató nem választhatja, hogy a nem helybeli munkavállalójának ad-e utazási költségtérítést vagy sem, hanem ez kötelezõ juttatás. Ha a dolgozónak nem teljes áru menetjegye van (pl. nyugdíjas), akkor azt az összeget kell megtéríteni.
A munkáltató által fizetett napi munkába járással kapcsolatos költségtérítés a bérlettel vagy menetjeggyel való elszámolás ellenében azok árának legalább 86%-a, de ezt a munkáltató kiegészítheti 100%-ra. A magánszemélynél adómentes bevétel lesz a költségtérítés összege.
A munkáltató által fizetett hazautazással kapcsolatos költségtérítés a bérlettel vagy menetjegygyel való elszámolás ellenében azok árának legalább 86%-a, legfeljebb havonta
a) 2010-ben maximum 30.000 forint/hó,
b) 2011-tõl minden évben az elõzõ évben irányadó összegnek a Központi Statisztikai Hivatal által a megelõzõ évre megállapított és közzétett éves átlagos fogyasztói árnövekedés mértékével növelt összege.
A munkavállalónak nyilatkoznia kell, hogy a lakóhelyérõl jár munkába és ez nem azonos a munkáltató székhelyével, telephelyével.

2. EVA változás

2010. január elsejétõl a 25 millió Ft feletti részre 50%-os adókulcs vonatkozik. Május 15-én lépett hatályba az a jogszabály módosítás, mely szerint ha az adózó május 15-ig átlépte a 25 m Ft-os bevételi határt, akkor rá még a 30%-os EVA fizetési kötelezettség vonatkozik. Tisztázódott, ha az EVA-s vállalkozás szünetelteti a tevékenységét, akkor sem veszíti el az  EVA-ra való jogosultságát. A szüneteltetés ideje alatt viszont kötelezõ fenntartania a vállalkozói bankszámlát.

3. Õstermelõk

A kapott támogatások is beszámítanak a helyi iparûzési adó alapjába. Viszont nem kell utánuk adót fizetni, mert csak a termékértékesítésbõl és szolgáltatás nyújtásból származó bevételeik után kell. Fontos, hogy azok az õstermelõk, akik nem a székhely szerinti piacra járnak értékesíteni, õk az ideiglenes iparûzési adó alanyai, és az ide vonatkozó jogszabályok szerint kell eljárniuk ebben a tekintetben.
Amennyiben van olyan adózással kapcsolatos téma, amelyrõl szívesen tájékozódna jelen kereteken belül, kérem juttassa el hozzám témajavaslatát az alábbi e-mail címre: kanvasikatalin@szentesikabel.hu, vagy kérje telefonon: 06/20/985-17-07           (x)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.