Ismerik a horgászok a halakat? – Füzettel a vízpartra!

Kedves Horgásztársaim! Az utóbbi hetek esõs idõjárása igencsak rá nyomja bélyegét a hangulatunkra, és jelentõsen korlátozza lehetõségeinket is, már ami a horgászatot illeti. Vannak azonban problémák, amikre ezúton is fel kell hívnom a figyelmét a kedves szülõknek: sehol sem szabad egyedül vízpartra engedni a gyerekeket.

14 éves korig csak szülõi felügyelettel mehetnek vízpartra a kiskorúak. Különösen érvényes ez arra a Kurca szakaszra, (Kiss Zsigmond utcai híd és a Makai híd közötti szakasz) ahol minden szentesi gyermek engedély nélkül, SZÜLÕI FELÜGYELETTEL horgászhat keszegfélékre, szál bottal, és itt a következõ probléma: sem a szülõk, sem a gyerekek nem ismerik a halakat!
Elviszik az egynyaras pontyot, és mindent, amit kifognak. Ezért egyesületünk felvállalta egy ismeretterjesztõ kiadvány ingyenes eljuttatását a gyermekhorgászok számára. Ebbõl a kiadványból megismerhetik a halakat, az alapvetõ szerelékkészítést. Az eddig váltott engedélyekhez is kötelezõ érvényû, mindenkinek adunk  ilyen kiadványt, csak be kell jönni az irodába és kérni. Az ellenõrök fel fognak szólítani mindenkit ennek az ismertetõ kiadványnak a beszerzésére, és a horgászatkor kérni fogják, tehát ez a horgászat feltétele.
A felnõtt horgászok között is vannak bajok. Nem tudom miért, de elszaporodtak a három bottal horgászók. Semmi értelme, mert ha nem eszik a hal, -már pedig most nem eszik – akkor száz bottal sincs semmi esély. Nem eszik, mivel a sok esõvízzel annyi minden bemosódik, hogy vagy azzal telik el, vagy attól megy el az étvágya. Jelezték többen, hogy a Vekerbõl és a Kurcából is egyik napról a másikra leszaladt a víz, szárazon hagyva ikrák millióit. A belvíz elvezetés a Kurca legfõbb feladata, és ilyen esõs idõszakban sajnos nincs mérlegelési lehetõség, a vízkormányzás az elsõdleges szempont. Nem tehetünk mást, ezt el kell viselnünk, még ha a szíve szakad is meg az embernek ennyi pusztulás láttán.
De térjünk át “csendesebb vizekre“. Június 21 – 26 között lesz a horgásztábor, ami minden évben nagy sikerrel zárul. Ez évben is – a tavalyihoz hasonlóan – a Kurca parton az úgynevezett “németek tanyáján” adunk helyet a tábornak. Az elõzetes megbeszélésre június 17-én 16.30 órakor kerül sor. Senkit nem utasítunk el, várjuk a gyerekek jelentkezését. 
Egy verseny hír: Május 22. és 23. napján zajlott az ún. maratoni – 27 órás – horgászverseny Csanyteleken, ahol Komló csapata megismételte tavalyi sikerét és megnyerte ismét a versenyt. A második helyen a Rozgonyi, Mucsi, Várdai hazai csapat végzett, a harmadik a Maros mix csapata lett. A legtöbb halat Balla József fogta, pontosan 23410 grammot. Szerencsére kellemes idõ lett a versenyre,  éjszaka sem kellett a thermo ruhát felvenni. Nagy örömünkre részt vettek Bácskatopolya és Horgos csapatai is, akik becsületesen helyt álltak.
Még egy kérdésre adom meg a választ. A kérdés úgy hangzott, hogy lehet e a vizeinken etetõhajót használni? A válaszom, igen. Semmi nem tiltja, ha valakinek van lehetõsége megvásárolni egy ilyen szerkezetet, nyugodtan használhatja, hiszen semmi sem tiltja azt sem, hogy valaki több százezer forintos botot vásároljon magának. Végül azt tudom javasolni, hogy várjuk meg az idõjárás normálissá válását, hogy egyáltalán megközelíthetõk legyenek a horgászhelyek, és kapásra bírhassuk a halakat. A folyókon belátható idõn belül horgászni nem tudunk, ezért maradnak a saját vizek, de ott is kitartás, türelem kell. Ha mégis sikerül, akkor marad a befejezõ szlogen: a halnak a vízben van a helye, csak annyit vigyél el, amennyire feltétlenül szükséged van. Ne éljük fel a jövõnket!
Füsti-M. Lajos elnök
(Fotó: Dömsödi Mihály)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.