A Dohányzásmentes Világnapon

Az Egészségügyi Világszervezet ( WHO ) a 2010. évi Dohányzásmentes Világnap alkalmából a nők és a fiatal lányok dohányzásának visszaszorítására, valamint a nőket és a fiatal lányokat célzó dohányipari kampányok és a dohányreklámok növekvő arányainak megfékezését célzó stratégiákra hívja fel a figyelmet.

A dohányzó nők a világ csaknem egymilliárd dohányosának 20%-át teszik ki. Arányuk évről évre folyamatosan emelkedik.

A nők egészségének védelme nagyon fontos nemcsak a jelenlegi, hanem a jövő generáció egészsége és fejlődése érdekében.
Különös figyelmet kell szentelni a várandós nők dohányzásmentes életmódjára, a szülők által okozott passzív dohányzásnak kitett gyermekek védelmére. Különösen aggasztó a dohányzás növekvő aránya a fiatal lányok körében.

A 2008-as Nemzetközi Ifjúsági Dohányzásfelmérés adatai szerint hazánkban a 13-15 éves fiatalok esetében 10-ből csaknem 6 tanuló (57,9%) kipróbálta már a cigarettát, a fiúk 56,5%-ban, a lányok 58,4%-ban. Figyelemfelkeltő az is, hogy a kutatás szerint a dohányzó lányok aránya (23,6%) magasabb, mint a fiúké (21,5%).

Kérjük, hogy 2010. május 31-én a Dohányzásmentes Világnap alkalmából a dohányzók számának visszaszorítása érdekében, – de különösen a nők és a fiatal lányok egészségének védelme érdekében – saját eszközeikkel járuljanak hozzá az idei kampány eredményessé­gé­hez.

Dr. Tóth Gábor kistérségi tisztifőorvos

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.