Három program az energia megtakarításért – Izzócserétől a termálenergiáig

Szentes önkormányzata ez év februárjában döntött arról, hogy csatlakozik az Oktatási Minisztérium 2005-ben indul világítási és fűtéskorszerűsítési programjához. A ma délelőtt a Damjanich János Általános Iskolában tartott sajtótájékoztatón a “Szemünk fénye” programról többet is megtudhattunk.

Az önkormányzat által fenntartott valamennyi intézményben a világítás folyamatos biztosítása érdekében felhasznált beépített teljesítmény jelenleg 578,9 kW. A korszerűsítés eredményeként a világítási rendszer szabványkövetelmények szerinti működéséhez 322,192 kW beépített teljesítmény elegendő. A megtakarítás 265,708 kW, ami jelenlegi áron számolva évi 16,5 millió forintot jelent. Vagyis 10.3 millió forint évenkénti áramdíj, valamint 6.2 millió forint évi rendszerhasnálati díj megtakarítás jelentkezik.

Szirbik Imre polgármester ismertetője a sajtótájékoztatón.

A Szentesi Családsegítő Központ által fenntartott Benignus Közhasznú Egyesület a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium pályázatán “Izzócsere” programjához nyert támogatást, melynek keretében háromszáz idős személy hagyományos izzóit (6-7 db) cserélik a környezetbarát termékekre. A régi égők ötször annyi energiát emésztettek fel, mint modern társaik. A pályázatról Gál Antal, az egyesület elnöke beszélt. 

 Gál Antal, a Benignus egyesület elnöke nyertes pályázatukról számolt be.

Az önkormányzat, elővásárlási jogával élve, a Szentesi Virág Kft. vagyonának részeként megvásárolta az Ilona-parti 1. sz. termálkutat. A kút felújításra szorul ugyan, amelynek költsége várhatóan közel azonos a vételár 80 milliós költségével, azonban a gázfűtés kiváltásával számolnak, és a szentesi strand bázisát is ez a termálkút adná. A polgármester biztosította a kút vizére épült kistermelőket, hogy a szolgáltatásokat ezután is maradéktalanul igénybe vehetik.

Döbrössy Iván, a Városi Szolgáltató Kft. ügyvezetője a termálenergiáról.

(Fotó és összeállítás: Dömsödi Teréz) 

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.