Sokan nem vallják magukat romának

Hamarosan a kisebbségi önkormányzatnak is letelik a mandátuma, õszszel választásra kerül sor. Faúr Zoltánt (képen), a szentesi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökét kérdeztük, hogyan értékeli az elmúlt négy évet a sikerek és esetleges kudarcok jegyében, gondolok itt a cigány lakosság szociális problémáira, a munkanélküliségre… Az utóbbit a városi önkormányzat a közcélú foglalkoztatás bevezetésével enyhítette.

– Az elmúlt idõszakot, túlnyomórészt sikeresnek ítélem, de el kell ismerni, hogy voltak kudarcok is. Ezen kudarcoknak számos helyen adtam hangot. Egyik ilyen az, hogy a pályázati kiírásoknak nem tud eleget tenni egy kisebbségi önkormányzat, itt a pénzügyi okokra hivatkoznék. Sikereink közül kiemelném, hogy megvalósult a gázprogram a roma telepen is, vagy azt, hogy sokszor próbálkoztunk az elvadult, elszaporodott kutyákat összeszedni, több-kevesebb sikerrel. Most is tervezünk egy ilyen akciót, amelyben Szappanos Sándor gyepmester és a Városellátó Intézmény a partnerünk – említette.
Még ha nincs is nagyobb pályázatokhoz megfelelõ önrésze a kisebbségi önkormányzatnak, azért a kisebb összegekrõl nem mondanak le.
– Beadtunk gyermektáboroztatásra egy pályázatot, ennek az elbírálása még várat magára. Bízunk benne, hogy sikeres lesz, és harminc hátrányos helyzetû gyermeket el tudunk vinni Balatonlellére táborozni.

A szentesi Cigány Kisebbségi Önkormányzat ismét célul tûzte ki a szentesi szociális térkép romák élethelyzetére vonatkozó részének elkészítését. A megelõzõ két sikeres felmérés után most az elnök így vélekedik:
– Kissé negatívan látom a dolgokat, azt mondom, hogy ez nem lesz száz százalékos munka. Nagyon sokan elzárkóztak a nyilatkozattételtõl. Nyilván ezt a politikai helyzettel lehet magyarázni. Félelem van az emberekben, nagyon sokan nem vallják magukat romának, így nem nyilatkoznak a kérdésekre. Bízom abban, hogy még ebben a ciklusban sikerül befejezni a szociális térképet, és el bírjuk készíteni az összehasonlítást is, – vázolta.
Be akarsz-e kapcsolódni az Országos Cigány Önkormányzat, vagy a megyei, valamint továbbra is a helyi szervezet munkájába, vagy sok-sok év után végleg befejezed a politizálást?
– A cigány érdekképviselet területén 21 éve dolgozom. Az a döntésem, hogy újra indulok-e a választásokon, várat még magára, mert elfásultnak, fáradtnak érzem magam, és nagy örömmel venném, ha a nyomdokaimba fiatal, ötletdús társaim lépnének. Azt az utat követné az utódom, amit én képviselek, mert a múlt és jelen visszaigazolta, hogy helyes úton jártam.

Kép és szöveg: D. M.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.