Regionális ifjúsági fórum Szentesen – Elengedjük a kezüket?

Május 7-én a Mûvészetek Háza adott otthont a Regionális ifjúsági fórumnak, amely többek között arra kereste a választ, hogyan lehetne ösztönözni a fiatalok közösségépítõ tevékenységeit, közéleti szerepvállalásukat.

A találkozót a szentesi Életjel KKSE szervezte a Nemzeti Civil Alapprogram Demokrácia és Partnerség-fejlesztési Kollégiuma támogatásával.
A fiatalok és az érdeklõdõk megismerkedhettek pl. dr. Vercseg Ilona munkásságával, aki az “Add tovább” mozgalom keretében számos programot indított el, hogy az érintett korosztályok értelmes közösségeket hozzanak létre önmaguk számára. Az “Add tovább” olyan országos ifjúsági kezdeményezés, amely a legfontosabb kérdésekre szeretné megadni a helyben adható legpontosabb válaszokat. Az elõadó most is feltette a kérdést,  mit kapott ez a korosztály az elmúlt húsz évben? A kérdésre nehéz megnyugtató válaszokat adni. Próbált azonban néhány olyan gyakorlatot példaként felhozni, mint a szegvári közösségfejlesztõknél már megvalósult csereprogramok. Dr. Vercseg Ilona elõnyösnek tartja a családból hozott szervezõi ambíciókat. Azonban fontos az is, hogy a fiatalok  a felnõttek bábáskodása nélkül, önállóan bontakozzanak ki, pl. az idõsebbek táboroztassák a kisebb gyerekeket, szervezzenek vándortáborokat vagy honismereti képzéseket…

A találkozó második elõadója dr. Báló Mária, ifjúsági orvos, ideggyógyász, a “Felhõcsikó” Egyesület alapítója volt. Elõadásában arról a felmérésrõl számolt be, amelyet a város középiskoláiban végeztek, hogy feltérképezzék a tanulók egészségi állapotát. A legalapvetõbb   problémák a mozgásszegény életmód, az elhízás, magas vérnyomás, valamint az allergia, jelentõs számban fordul elõ ebben a korosztályban. Beszélt arról is, hogy van egy tünetcsoport, a pszichés panaszok, amelyekrõl senki sem beszél, de ilyen az alkohol és kábítószer-fogyasztás is. A késõbbi megbetegedéseket generáló  tünetek nagyrészt a helytelen életmódnak, a környezeti ártalmaknak és az iskolai stressznek tudhatók be, de vannak persze egyéni genetikai okok is – hallhattuk.

Dr. Báló Mária a megelõzésre helyezné a hangsúlyt, a korai egészségnevelést már az óvodában  érdemes kezdeni. Szokják meg a fiatalok, hogy saját magukért tegyenek a legtöbbet. S hogy ki a hiteles segítõ az olyan problémákban, mint a káros szenvedélyekkel összefüggõ pótcselekvések, olyan személyek, akik már maguk is megjárták a poklot. Személyes tapasztalataik által jobban jelen tudnak lenni a fiatalok élethelyzetében.
A program harmadik elõadója, teljesen más témában Szakál Tibor, a DARIT elnöke volt, aki a Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Tanács feladatáról, mûködésérõl, és a pályázatokkal kapcsolatos aktualitásokról tartott tájékoztatót. Persze más, a fiatalokat érintõ kérdésekre is válaszokat adott. Foglalkozott például azzal, hogy milyen módon indulhatnak az ifjúság közéleti szereplései, hogyan lesz egy kávéházi beszélgetésbõl egymást segítõ közösség. Szólt arról is, hogy a felnõtteknek miként kell kívülrõl irányítani ezeket a szervezõdéseket, s hogy mennyire fontosak azok a képzések, amelyek közéleti vezetõkké formálják az arra hivatott fiatalokat.

Kép és szöveg: dite

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.