E havi témánk: Ingatlan értékesítésből származó jövedelem

A Katalin Team Adó- és Pénzügyi Tanácsadó KFT ügyvezetõje, Kánvási Katalin közgazdász, adó- és járulékszakértõ rovata

A személyi jövedelemadó bevallások dömpingje elõtt nem árt felfrissíteni a 2008. 01. 01-tõl életbe lépett lakó ingatlan értékesítésbõl származó jövedelem adókötelezettségét.

Az ingatlan megszerzésének a napja az a nap, amikor az errõl szóló szerzõdést a Földhivatalhoz benyújtják. Öröklés esetén az örökhagyó halálának a napja a mérvadó. Lakáscsere esetén a cserérõl szóló dokumentum Földhivatalhoz való benyújtásának napja az irányadó.
A jövedelem megszerzésének idõpontja (a bevétel – és ebbõl kifolyólag az adóbevallásban való szerepeltetésének dátuma is) a dokumentum Földhivatalhoz való benyújtásának napja, illetve éve.
Adómentes az ingatlan értékesítésbõl származó jövedelem, ha az ingatlan átruházásra magánszemélyek között létrejött tartási, életjáradéki vagy öröklési szerzõdés alapján keletkezik. Ugyanakkor ez a jövedelem is adóköteles, ha az eltartó a kifizetõ. Szintén adómentes a házassági vagyonközösség megszüntetése következtében az ingatlannak a házastárs által történõ megváltása. Adómentes továbbá a helyi önkormányzat, illetõleg az állam tulajdonában lévõ lakásnak a bérleti jogáról való lemondásáért kapott térítés.
A jövedelem megállapítása: a bevételbõl kiindulva a törvény által elismert költségek csökkentésével kell meghatározni. Figyelem! A felújításhoz használt anyag számlák nem vehetõk figyelembe csökkentésként, kizárólag a szolgáltatásnyújtásról befogadott számlák a levonhatóak (a felújítást végzõ mesterek számlái).
Az adó mértéke 25 %.
Más szabályok vonatkoznak az egyéb ingatlanok értékesítésére (üdülõ, garázs). Itt megmaradt az úgynevezett 15 éves szabály.
Szintén más szabályok vonatkoznak a termõföld értékesítésére: ha az adózó éves jövedelme nem haladja meg a 3,4 M. Ft-ot, akkor a termõföld értékesítésébõl származó jövedelemnek a 200 e. Ft-ot meg nem haladó része adómentes, ha a termõföldet
– olyan mezõgazdasági termelõnek adja el, aki azt legalább 5 évig mezõgazdasági célra hasznosítja (jó tanács: ha az adásvételi szerzõdésben erre utalnak.)
– olyan magánszemélynek értékesít, aki regisztrált mezõgazdasági társas vállalkozás alkalmazottja, és e földet az õt alkalmazó társas vállalkozásnak legalább 10 évre bérbe adja.

Amennyiben van olyan adózással kapcsolatos téma amelyrõl szívesen tájékozódna jelen kereteken belül, kérem juttassa el hozzám témajavaslatát az alábbi e-mail címre: kanvasikatalin@szentesikabel.hu, vagy kérje telefonon: . 06/20/985-17-07             (x)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.