Világbajnok a madarászoknál

A Szentesi Díszmadártenyésztõk Közhasznú Egyesülete február 3. és 7. között – helyi iskolák bevonásával – szakmai programokat szervezett. A találkozó keretében hasznos tanácsok hangoztak el neves szakemberektõl, így Gyerkó Tibortól, a tavalyi portugáliai világbajnokság kilenc aranyérmes profi versenyzõjétõl is, akivel villáminterjút készítettünk.

Gyerkó Tibor a Pannónia Díszmadár és Díszállat Egyesület alelnöke. Postagalambász családban szerette meg a madarakat, s immár tizenkét éve foglalkozik, standard hullámos papagájokkal. Tenyészetében most kétszáz ilyen madarat tart.
– 2002. óta versenyezem, az elsõ világbajnokságon két évvel késõbb, Lozanban szerepeltem bajnoki eredménnyel.
– Mióta áll kapcsolatban a szentesi díszmadártenyésztõkkel?
– Három éve vettük fel a kapcsolatot dr. Dobos András kollégámmal és barátommal, azóta jó az együttmûködésünk. Közösen szervezünk versenyeket és részt veszünk egymás programjaiban.

Gyerkó Tibor tizenkilencszeres világbajnok és tizennégyszeres magyar bajnok, a portugáliai Portóban rendezett vébén tizenhat kategóriában huszonhárom madara közül tizenhat (egy kétszeres bajnok madár) szerzett érmet, így kilenc arany-, öt ezüst- és három bronzéremmel gazdagodott a gyûjteménye.
– Valóságos éremhalmozó, lehet ezt még fokozni?
– Attól is függ, milyen eseményen és milyen céllal vesz részt az ember. Biztos vagyok abban, hogy minden megmérettetéskor teljesíteni tudom a kitûzött célomat. Fontosnak tartom ezt, nagyon sokat áldozok rá, ezért mindig a maximum a cél.

– Hogyan tudja finanszírozni a sok-sok utazást, szállítást?
– Igen, a díszmadár versenyeztetés nagyon drága hobbi. Az utazásokat saját erõbõl kell finanszíroznom, s ha nem volna mögöttem segítõ családi háttér, nem is tudnám. Próbálom kiaknázni az aktuális pályázatokat is, de egyre nehezebb…
– Melyek a közeljövõ feladatai?
– A tenyészidõszak májusig tart. Áprilisban Ausztriába megyek a fiatal tenyésztõk bajnokságára, májusban pedig Németországba készülök. Az igazi nemzetközi versenyszezon azonban augusztusban indul és eltart november végéig. Ebben az idõszakban zajlik az Európa Bajnokság is.

Gyerkó Tibortól, a hullámos papagájok jó ismerõjétõl azt is megkérdeztük, mit üzenne a fiataloknak, miért ismerjék meg ezeket a kis madárkákat?
– Nagyon fontosnak tartom ebben a virtuális világban, hogy ne csak számítógépen etethetõ madaraik, állataik legyenek, hiszen a számítógép kikapcsolásával megszûnik miden kötõdés és felelõsség. Tapasztalják meg, hogy az életben mennyivel más felnevelni egy ilyen apróságot, felelõsséggel gondoskodni róla. Milyen az, ahogyan a gondozójához kötõdik, meghálálja a törõdést. Ez olyan élmény, amelyet egyetlen gyermeknek sem volna szabad kihagyni.
– dite – (x)

A rendezvényt támogatja az Európai Unió, a Magyar Köztársaság Kormánya és az ÚMVP Irányító Hatósága.

 

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.