Horgász közgyűlés után – Mi újság a szomszédban?

Kedves Horgásztársaim! Lezajlott a közgyûlés a város legnagyobb civil szervezetéhez méltóan, rendben, nyugodt légkörben.

Akik nem voltak ott, azoknak elmondom a fontosabb történéseket. A beszámolók elhangzottak, a közgyûlés egyhangúlag elfogadta, az alapszabály módosítással együtt. A horgászrend módosításánál azonban nem az volt a jelenlévõk véleménye, amit az önök körébõl javasoltak méretmódosításra. Ennek értelmében az országos horgászrend marad az érvényes. Egyetlen módosítást fogadott el a közgyûlés, nagyon bölcsen, ami a tavakon fogható pontyok méretét korlátozza, tehát ha valaki hatvan centiméternél nagyobb pontyot fog, azt köteles visszahelyezni, lehetõséget adva ezzel másoknak is egy ilyen nagyságú hal kifogása élményéhez. Ezt a bölcs döntést ezúton is köszönöm.
Megválasztotta a közgyûlés a jelölõ bizottságot, akik a 2011. januárjában tartandó tisztújító közgyûlést hívatottak elõkészíteni. Kérem, segítsék munkájukat.

A társegyesületeknél is folynak a közgyûlések. Január 30-án Csongrádon jártunk, az ottani közgyûlésen. Február 7-én Mindszenten hallgattuk meg az ottani évzárást.
Az alábbi táblázatban összehasonlíthatjuk a lap megjelenéséig megtartott közgyûlések alapján, milyen a szomszédos egyesületek gazdálkodása.
Befejezésül a figyelmükbe ajánlok egy internetrõl letöltött cikket. A “szomszédok” már léptek, ha nem vigyázunk, és nem korlátozzuk saját magunkat, igen, hamar nálunk is bekövetkezik, ami az alábbi – kivonatos – cikkbõl világosan olvasható!
“Egy horgász csak 120 kiló halat vihet haza egy évben. A kifogható halmenynyiség maximalizálásával újabb lépést tett a megyei élõvizek stabil halállományának védelméért a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége.
A horgászok a törvény adta keretek között eddig tulajdonképpen annyi halat foghattak ki a szövetség megyei vizeibõl, amennyit akartak. Így – ha nem is kirívóan sok – azért akadt jó néhány pecás, aki jövedelmét a kopoltyúsok eladásából egészítette ki.

Mindez, illetve a további negatív hatások együttesen odavezettek, hogy napjainkra jelentõsen csökkent a térség egykor legendásnak számító halállománya. A folyamat ellen a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége évek óta számos eszközzel igyekszik tenni, a változások pedig a közelmúltban újabb fejezetükhöz érkeztek.
A horgászat elsõsorban hobbi és szabadidõs tevékenység, bár sokan még mindig hasznot akarnak belõle húzni – nyilatkozta a kérdéssel kapcsolatban a portálnak Nemes Attila. A Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének ügyvezetõje. Elmondta, hogy 72 egyesületet összefogó szervezetük közgyûlése éppen ezért a közelmúltban úgy döntött: maximálja, hogy egy évben mennyi halat foghatnak ki és vihetnek el a pecások az általuk kezelt vizekbõl. A határozat értelmében így 2010-tõl egy horgász egy évben 120 kiló, méretkorlátozással és tilalmi idõvel védett halat vihet haza. Mindez nem elsõsorban pénzkérdés, de aki az anyagi megtérülés szempontjából mérlegeli, hogy megéri-e kiváltania nálunk az engedélyét, annak sem kell csalatkoznia, – hangsúlyozta Nemes Attila. A KHESZ reformjai ezzel még korán sem értek véget. A közgyûlés szabályozta azt is, hogy az úgynevezett egyéb halfajokból naponta csak 5 kilót foghatnak ki és vihetnek haza a pecások. A szövetség emellett az országban elõször vezette be azt a korlátozást, amely szerint a 15 centiméteresnél kisebb jász, szilvaorrú, dévér, lapos, bagoly- és karikakeszeget, domolykót, paducot, valamint sügért az idei évben már az összes általa kezelt vízen, vissza kell engedni.”
Sajnos a HTSZ tagjainak vizet lerabló tevékenysége ide vezetett. Mindent megteszünk ennek az állapotnak a felszámolására, ehhez azonban valamennyi horgásztársunk megértõ, egyetértõ, aktív segítségét kérem. Kezdjük ott, hogy: a kis keszeg jó lesz a macskának – viselkedést feledjük el, és szankciók bevezetése nélkül, saját jól felfogott érdekünkben engedjük viszsza. Ezzel a jövõbeni fogási lehetõségeinket növeljük, netán a rablóhalak életben maradását, táplálékszerzési lehetõségét segítjük elõ.
Legvégül a szlogen: a halnak a vízben van a helye, csak annyit vigyél el, amennyire feltétlenül szükséged van.

Füsti-M. Lajos elnök
(Fotó: Király József)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.