Civil Ifjúsági Kerekasztal – Hogy helyzetbe hozzák a fiatalokat

A szentesi Civil Ifjúsági Kerekasztal 2007 óta a következõ szentesi székhelyû civil szervezeteket és intézményeket tömöríti: a  St. Jupát SE, az 595. Bethlen Gábor Cserkészcsapat, a Gilicze László Emlékalapítvány, a Felhõcsikó E-gyesület, a Városi Könyvtár KHT, az Önkéntes pont, az Életjel KKSE, a Be-nignus Egyesület és a Thálész csoport.

Természetesen a felsorolás korántsem végleges, hiszen a fiatalokért tenni akarók közösségének számos egyéni segítõje is van. Tagként csatlakozhat bárki, aki kész az együttmûködésre, és együtt is tud mûködni közös célok érdekében másokkal, sõt hajlandó a fiatalokat segítõ információk átadására.
Rakk Lászlótól, a CIK, valamint az Életjel egyesület elnökétõl az eddigi eredményekrõl, és a jövõbeni elképzelésekrõl is hallunk.
– Tavaly az NCA Önszervezõdés, Területi Együttmûködés Szakmai Kollégium pályázatán nyertünk, s az összeg egy részébõl saját standot hoztunk létre, paravánokat vásároltunk, hogy az ifjúságért dogozó partnereinkkel a városi rendezvényeken megjelenve mind közelebb kerülhessünk az érintett korosztályhoz. Az eltelt idõszakban, de a jövõben is fontos közös feladatnak tartjuk egymás célkitûzéseinek összehangolását, amit projektjeink bemutatásával igyekszünk elõsegíteni. A közeljövõben is lesz azonban több olyan elõadás, amely a fiatalok konkrét problémáira segít választ adni.
Rakk László a jövõbeni elképzelések közül kiemeli:
– A városi civil nap programjaihoz csatlakozva regionális ifjúsági konferenciát rendezünk az idén is. Ez az alkalom kiválóan szolgálhatja a fiatalokat megcélzó jó gyakorlatok megismertetését.
Arról is tájékozódhatunk, hogy az önkormányzat a februári testületi ülésen kívánja megvitatni az Ifjúsági Cselekvési Tervet, amelyhez ezekben a napokban fogadják a lakossági javaslatokat. Ebbõl az is következik, hogy a város az Ifjúsági Koncepcióhoz kapcsolódóan az elkövetkezõ két évre rögzíti a cselekvés irányait. A CIK tagjai együttmûködnek ebben a munkában, hiszen elkötelezettségük, hogy minél több fiatalt hozzanak helyzetbe.
– A közelmúltban elkészült a honlapunk, amely a www.cik.szentes.hu címen érhetõ el. Ezen  az oldalon bõvebben tájékozódhatnak a fiatalok szervezeteink azon szolgáltatásairól, amelyeket könnyedén vehetnek igénybe bármikor. Az oldal folyamatosan bõvülve segít az egyes intézmények közötti eligazodásban, miközben kulturális és szakmai programokat is ajánlj a számukra, – folytatja ismertetõjét az elnök, miközben arról is említést tesz, hogy hamarosan össze szeretnék gyûjteni a térség újságírás iránt érdeklõdõ diákjait, hogy bekapcsolják õket a honlap folyamatos frissítésébe, ezzel is értékes és hasznos elfoglaltságot, netán késõbbi szakmai ismeretek alapjait teremtve meg számukra. A fiúk és lányok ugyanis szakemberektõl megtanulhatják a tudósítások, riportok, azokhoz kapcsolódó fényképek készítését, amelyeket a CIK munkatársai töltenek fel a weboldalra, hogy a kortársaik is megismerhessék a térségünk ifjúsági vonatkozású történéseit.
Ezen túlmenõen egy Tanácsadó Pontot is létre kívánnak hozni a Grafiti klubban, ahol rendszeresek a fiatalokhoz szóló zenei események. A koncertek elõtt azonban módjuk lenne egy-egy szakemberrel találkozni, aki akár drogprevenciós, mentális, vagy éppen pályázatokkal, munkavégzéssel kapcsolatos információkat nyújt számukra. Ezek a találkozások kötetlen formát öltve válhatnak népszerûvé. A program megvalósulása érdekében pályáznak a Fiatalok Lendületben programban.
Ennyi remek ötlet talán máris felkeltette az érintett korosztályhoz tartozók érdeklõdését. Keressétek fel a honlapot, és lépjetek kapcsolatba a CIK szakembereivel!                  
– dite –

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.